Οριακή επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία – Αναλυτικά τα στοιχεία του ΙΟΒΕ

Οριακή επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 103,8 (από 104,1) μονάδες, επίδοση ωστόσο ελαφρά υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (102,6 μον.).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της βιομηχανίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στάση αναμονής της βιομηχανίας απέναντι στις εγχώριες εξελίξεις, αλλά στη σχετική επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου. Η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης του Δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου, αναμένεται να βελτιώσει και τους όρους χρηματοδότησης και των ελληνικών βιομηχανιών.

Σημειώνεται ότι συνολικά το 2018, οι εξαγωγές αγαθών διαμορφώθηκαν σε νέο διαχρονικά μέγιστο επίπεδο, τόσο σε αξία, σε σταθερές τιμές (35,7 δισ. ευρώ), όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (18,8%).

Ήδη και τον πρώτο μήνα του 2019, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων τον Ιανουάριο του 2019 ξεπέρασαν οριακά τα 1,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, στις συνολικές εξαγωγές σημειώνεται εξασθένιση κατά 3,4%, με την αξία αυτών να διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η άνοδος των εισαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, έστω και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους (6,8%), είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα να ενισχυθεί κατά 84 εκατ. ευρώ, στα 1.462 εκατ. ευρώ (6,1%). Ομοίως, το ελλειμματικό ισοζύγιο στο σύνολο των εξαγόμενων προϊόντων έχει αυξηθεί τον Ιανουάριο του 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 κατά 9,5% (από 1.927 εκατ. ευρώ στα 2.110 εκατ. ευρώ).


Exit mobile version