Οριακή πτώση καταγράφει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο η υποχώρηση των τιμών καταναλωτών στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο διολίσθησης στον αποπληθωρισμό, έναν κίνδυνο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελπίζει να αναχαιτίσει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε να δρομολογήσει.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να είναι -0,6% τον Ιανουάριο, από -0,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών από τον Ιούλιο του 2009.

Ο αρνητικός ρυθμός οδηγήθηκε από την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια (-8,9%, σε σύγκριση με -6,3% τον Δεκέμβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τιμές από τρόφιμα και ενέργεια – υποχώρησε στο 0,5% από 0,7% τον Δεκέμβριο.

Η νέα βουτιά των τιμών έρχεται μια μόλις εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα ξεκινήσει να αγοράσει χρεόγραφα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, κυρίως κυβερνητικά ομόλογα. Οι αγορές θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να φέρει τις τιμές πιο κοντά στον επίσημο στόχο για πληθωρισμό κοντά αλλά κάτω από το 2%.

Exit mobile version