Quantcast
ΟΟΣΑ: Σε Ελλάδα και Ισπανία η μεγαλύτερη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας από το 2015 - Τι αποκαλύπτει σε έκθεση - enikonomia.gr
share

ΟΟΣΑ: Σε Ελλάδα και Ισπανία η μεγαλύτερη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας από το 2015 – Τι αποκαλύπτει σε έκθεση

δημοσιεύτηκε:

Στην Ελλάδα και στην Ισπανία σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας από το 2015 έως το 2022, όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης του  ΟΟΣΑ με τίτλο”OECD Employment Outlook 2024″.

Η μείωση αυτή ήταν πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση στην ψαλίδα του μέσου όρου  των χωρών του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται δε πως την περίπτωση της Ελλάδας η μείωση  οφείλεται στη σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας και στα γενναιόδωρα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς επίσης και στον αντίκτυπο από την καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η ανεργία μειώθηκε από λίγο κάτω από 18% τον Δεκέμβριο του 2019 κοντά στο 10% τον Απρίλιο του 2024, ενώ η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό σημείωσε αύξηση πάνω από το 2% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2019 και του πρώτου  τριμήνου  του 2024.

Πάντως οι  συνθήκες στην αγορά εργασίας ήταν δύσκολες, όπως αυτό προκύπτει από την διαδικασία  εύρεσης εργαζομένων σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανά άνεργο στην Ελλάδα ήταν υπερτετραπλάσιος στο πρώτο τρίμηνο  2024 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η έκθεση σημειώνει ότι η δυσκολία εύρεσης εργαζομένων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εντάθηκε μετά την πανδημία, ενώ σε άλλες χώρες είχε υποχωρήσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 αλλά στην Ελλάδα έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο.

Ο μέσος ονομαστικός μισθός στην Ελλάδα ήταν αυξημένος κοντά στο 7% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και ο πραγματικός μισθός πάνω από 3%, με τον κατώτατο μισθό να έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% την τελευταία 5ετία. Από την ανάλυση που κάνει ο ΟΟΣΑ προκύπτει ότι το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο για τους εργαζόμενους σε κλάδους όπου αυτό είναι χαμηλότερο – όπως ο τομέας της εστίασης και των καταλυμάτων – αυξήθηκε 21% μεταξύ του  πρώτου  τριμήνου  του 2024 και του τέταρτου  τριμήνου του 2019, περισσότερο απ’ ό,τι στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση ήταν οριακή για τους κλάδους με μεσαίο επίπεδο αμοιβών, όπως στη βιομηχανία, τις μεταφορές και το real estate.

Οι εξελίξεις αυτές στην Ελλάδα σημειώθηκαν με φόντο μία ανθεκτική αγορά εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί το 2023 σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ σε αρκετές χώρες και, αντίστοιχα, το ποσοστό απασχόλησης να αυξάνεται σε υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται δε πως τον Μάιο του 2024 ο   πραγματικός κατώτατος μισθός ήταν  αυξημένος κατά μέσο όρο 12,8% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 στις 30 χώρες του ΟΟΣΑ που έχουν τον θεσμό αυτό, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από την αύξηση που σημείωσε την ίδια περίοδο ο μέσος πραγματικός μισθός. Η συνολική απασχόληση ήταν αυξημένη τον Απρίλιο 3,8% σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο και η συμμετοχή στο εργατικό δυναμική αυξημένη κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο αντίκτυπος από την πράσινη μετάβαση

Ο ΟΟΣΑ συνιστά στις χώρες να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που επέρχονται λόγω της πράσινης μετάβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Μάλιστα ο Οργανισμός προβλέπει ότι το 2030 η απασχόληση σε ευρωπαϊκούς κλάδους – όπως των ορυκτών καυσίμων, των μεταφορικών υπηρεσιών, της εξόρυξης και της μεταποίησης προϊόντων εντάσεως εργασίας – θα μειωθεί κατά 14%. Εκτιμά ακόμη ότι οι εργαζόμενοι σε κλάδους υψηλών εκπομπών ρύπων στις χώρες του ΟΟΣΑ αντιμετωπίζουν μία κατά 24% μεγαλύτερη μείωση στα ετήσια έσοδα κατά την εξαετία μετά την απόλυσή τους και σημειώνει ότι θα πρέπει να στηριχθούν για να διευκολυνθεί η μετάβασή τους σε νέες θέσεις εργασίας στην πράσινη οικονομία, με καλά στοχευμένα μέτρα εκπαίδευσης και κινητικότητας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.