Quantcast
ΟΟΣΑ: Παραμένουν οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

ΟΟΣΑ: Παραμένουν οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας με νέες και στοχευόμενες επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να συμβάλουν, ώστε οι ανισότητες στις Περιφέρειες της Ελλάδας να περιοριστούν σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο περιθώριο της 4ης Διυπουργικής Συνόδου της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDPC) του οργανισμού, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι ανισότητες στις Περιφέρειες της Ελλάδος διατηρούνται και μετά την κρίση, τα ποσοστά της φτώχειας είναι τα τέταρτα υψηλότερα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, κατά το 2018 και τα υψηλότερα σε όλες τις Περιφέρειες της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Η πλειονότητα των θέσεων αυτών είναι μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μην λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αττικής ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η πρώτη Περιφέρεια της χώρας να έχει διπλάσια παραγωγή από τη φτωχότερη. Κατά τη διάρκεια της κρίσης χάθηκε κατά μέσο όρο το 1/3 του κατά κεφαλήν εισοδήματος με τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις να καταγράφονται στα απομακρυσμένα νησιά, στη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Αττική.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, είναι ευάλωτη για διαφορετικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την απόσταση από τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και με την παραγωγική ικανότητα. Είναι ενδεικτικό πως το 25% των Ελλήνων δεν μπορεί να μετακινηθεί με ευκολία προς και από τα αστικά κέντρα.

Στο μεταξύ, αν και η Αττική συγκέντρωνε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 2008-2015 χάθηκε το 6% των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία. Αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, είχε δυσμενή αποτέλεσμα και στην λειτουργικότητα της πόλης.

Σε ότι αφορά τη δημογραφική σύνθεση, κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφεται μετατόπιση του 90% του πληθυσμού των παραγωγικών ομάδων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ η ανεργία των νέων στην Ήπειρο αγγίζει το 57%.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.