Το δημόσιο χρέος αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ευρωζώνη και ειδικότερα για την Ελλάδα, το χρέος της οποίας θεωρείται μη βιώσιμο, αναφέρει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Τονίζει, επίσης, ότι το ασφαλές χρέος για την Ελλάδα και την Ιρλανδία είναι μόλις το 35% του ΑΕΠ (αντί του 177% και 110%, αντίστοιχα) έναντι 50% έως 70% για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και 75% για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
“Λόγω κυρίως της άτονης ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πολύ στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης και έφθασε κατά μέσο όρο στο 111% του ΑΕΠ στο σύνολο του ΟΟΣΑ το 2013: Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, δήλωσε η Κατρίν Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.
“Οι μελέτες μας δείχνουν πως τέτοια επίπεδα χρέους έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομία”, διευκρίνισε και κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν “συνετούς μεσοπρόθεσμα στόχους για το χρέος”.
Οι χώρες μέλη της νομισματικής ένωσης οφείλουν να είναι πιο προσεκτικές εξαιτίας “της απουσίας νομισματικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, του όρου που απαγορεύει στα κράτη να χρηματοδοτούν το ένα το άλλο, της απουσίας αμοιβαιοποίησης του χρέους, μιας μεγαλύτερης εξάρτησης από τις ξένες χρηματοδοτήσεις και των δυσκολιών να αντιδράσουν στα σοκ”.
Οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν θεωρητικά επίπεδα χρέους άνω του 60% του ΑΕΠ, αλλά αυτό το κριτήριο δεν εκπληρώνεται από τις περισσότερες χώρες.
Για τις αναδυόμενες χώρες, οι οποίες είναι ευάλωτες στις ξαφνικές κινήσεις κεφαλαίων, το επίπεδο είναι ακόμη πιο χαμηλό, “ανάμεσα στο 30% και το 50% του ΑΕΠ”, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Πηγή: WSJ