Σε επισφαλή οικονομική κατάσταση παραμένει η Ελλάδα, χρόνια μετά την παγκόσμια ύφεση που χτύπησε την οικονομία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Οργανισμό, η Ελλάδα προσπαθεί να πάρει τη δόση των 2 δις ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει υποχρεώσεις της.
Παρόλ’ αυτά ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως αν δε γίνουν συστηματικές αλλαγές στις προσπάθειες είσπραξης των φόρων, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χαθούν και να αφήσουν τη χώρα χωρίς ρευστό.
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, σύμφωνα με το economywatch.com, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την Ελλάδα είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τον Pascal Saint-Amansy, διευθυντή του τμήματος Φορολογικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ «οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες… Είναι η παντελής έλλειψη συμμόρφωσης, η πολύ αδύναμη φορολογική πολιτική και το γεγονός ότι οι περισσότεροι δε θέλουν να πληρώνουν φόρους, καθώς δε γνωρίζουν πού ξοδεύονται τα λεφτά τους».
Προσθέτει δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει στις προσπάθειές της να συλλέξει φόρους, αν δεν αλλάξει πλήρως την πολιτική της ως προς τις δημόσιες δαπάνες.
Ο ΟΟΣΑ βαθμολόγησε την Ελλάδα ως τη χειρότερη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών ως προς την είσπραξη φόρων. Εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν στη «μαύρη οικονομία», αποφεύγοντας τους φόρους.
Για την Ελλάδα η αποτελεσματική είσπραξη των φόρων είναι το κλειδί για τη λίστα πολλών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το ελληνικό πρόγραμμα και που θα πρέπει να υλοποιήσει πριν λάβει την πρόσθετη χρηματοδότηση.