Quantcast
ΟΟΣΑ: Κατά 37% αυξήθηκε η αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας το 2015 λόγω προσφυγικού - enikonomia.gr
share

ΟΟΣΑ: Κατά 37% αυξήθηκε η αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας το 2015 λόγω προσφυγικού

δημοσιεύτηκε:

Οι δαπάνες για την υποδοχή προσφύγων διπλασιάστηκαν στις βιομηχανικές χώρες το 2015 και έφτασαν στα 12 δις. δολάρια από 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο ΟΟΣΑ.

Το 2015, οι δαπάνες που έγιναν για όλες τις μορφές αναπτυξιακής βοήθειας αυξήθηκαν κατά 6,9% και έφθασαν συνολικά τα 131,6 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του.

Αυτή η αύξηση εξηγείται κυρίως λόγω των υψηλότερων δαπανών για την υποδοχή προσφύγων. Περίπου 1,5 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο καταγράφηκαν το 2015 στις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, από τους οποίους το 1 εκατομμύριο στην Ευρώπη, υπενθυμίζει ο Οργανισμός.

Η δημόσια αναπτυξιακή βοήθεια αυξήθηκε περισσότερο στην Ελλάδα (38,7%) και έφθασε στα 343 δισ. δολάρια το 2015 (σε τιμές και συναλλαγματικές ισοτιμίες του 2014) έναντι 247 εκατ. δολαρίων το 2014. Μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν, επίσης, στη Γερμανία (27,9%), στην Αυστρία (15,4%) και στη Σουηδία (36,8%), κράτη που είναι ανάμεσα σε εκείνα που αφορά περισσότερο η μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών, επισήμανε ο ΟΟΣΑ.

«Οι χώρες χρειάστηκαν να βρουν μεγάλα ποσά για να καλύψουν τα κόστη μιας ιστορικής κρίσης προσφύγων στην Ευρώπη και η πλειονότητα από αυτές, μέχρι τώρα, απέφυγαν να ανακατευθύνουν χρήματα που είχαν αρχικά κατανείμει σε προγράμματα ανάπτυξης. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού.

Όμως, όπως τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση ONE, την οποία έχει ιδρύσει ο Μπόνο και μάχεται εναντίον της ακραίας φτώχειας, η Δανία και η Αυστρία με πρόσχημα «την κρίση των προσφύγων μείωσαν τη βοήθεια προς τις πιο φτωχές χώρες».

«Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν την κρίση των προσφύγων σαν πρόσχημα για να μειώσουν τις προσπάθειές τους στον αγώνα εναντίον της ακραίας φτώχειας. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε και τα δύο», σχολίασε η διευθύντρια του παραρτήματος της ONE στη Γαλλία, η Φριντερίκε Ρέντερ, σε μια ανακοίνωση της ΜΚΟ.
.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.