Της Εύας Οικονομάκη
Την επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση της Αθήνας και ανάδειξή της σε Μητροπολιτικό Κέντρο Τουρισμού σε ευρωπαϊκό και αλλά παγκόσμιο επίπεδο επεσήμανε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη στην παρουσίασή της στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με θέμα «Η Αθήνα πρωτεύουσα του ελληνικού τουρισμού».
«Να αναδειχθεί η Αθήνα ως city break προορισμός»
Η Ολγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε δέκα προτάσεις-δράσεις, για την αναβάθμιση της πρωτεύουσας που περιλαμβάνονται σε Επιχειρησιακό Σχέδιο, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να γίνει ισχυρός και ελκυστικός τουριστικός προορισμός city break. Η Αθήνα αναδεικνύεται σε πόλη που μπορεί επάξια να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει εκατομμύρια τουρίστες. Τα μελλοντικά σχέδια για την ανάπλαση ιστορικών κομματιών του κέντρου, η δημιουργία του νέου πολιτιστικού άξονα στο Φαληρικό Δέλτα, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την Πρωτεύουσα. Το υπουργείο Τουρισμού, συνεργάζεται με συναρμόδια υπουργεία, στηρίζει τις πρωτοβουλίες για τη νέα εικόνα της Πρωτεύουσας και τη δημιουργία νέων υποδομών προσέλκυσης επισκεπτών, όπως ο σχεδιασμός διαδρομών που θα αναδεικνύουν ενδιαφέροντα στοιχεία της πόλης».
Σχέδιο αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας
Το Σχέδιο Αναβάθμισης της Αθήνας, όπως το παρουσίασε η κυρία Κεφαλογιάννη, συμπεριλαμβάνει σειρά μέτρων που αφορούν την Ασφάλεια, την αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσα από στοχευμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις, την τουριστική ανάπτυξη, την προστασία των εμπόρων από το ανεξέλεγκτο παρεμπόριο.
Συγκεκριμένα, οι δέκα προτάσεις, αφορούν :
-Ένταξη δράσεων στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό.
-Δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων και διοχέτευσης της πληροφορίας προς τους φορείς παρέμβασης.
-Κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος συστηματικής Αστυνόμευσης περιοχών προτεραιότητας από την άποψη του αθηναϊκού τουρισμού για έλεγχο κάθε παραβατικής συμπεριφοράς.
-Εντατικοποίηση του έργου των υφιστάμενων αλλά και η συγκρότηση νέων συνεργείων στον Δήμο Αθηναίων, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.
-Αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που είτε δεν είναι σαφές είτε μη επιχειρησιακά επαρκές.
-Αλλαγές πολιτικής, σχεδιασμού και πρακτικών που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης αλλά δεν αφορούν στο Υπουργείο Τουρισμού.
-Ενίσχυση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης με παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας.
-Έμφαση στην ενίσχυση των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας.
-Ενίσχυση υποδομών και διευκόλυνση της προσβασιμότητας στους τουριστικούς πόρους.
-Δημιουργία παρατηρητηρίου Τουρισμού Αθήνας – Αττικής