Quantcast
Όλες οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος - Προβλέπεται άμεσος αντίκτυπος σε νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα - enikonomia.gr
share

Όλες οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος – Προβλέπεται άμεσος αντίκτυπος σε νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα

δημοσιεύτηκε:

Τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών ή την προσθήκη νέων ενδιάμεσων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, με βασικό στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων με εισοδήματα από 10.000 έως 40.000 ευρώ.

Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται πάνω στο τραπέζι για τον υπολογισμό του φόρου που πληρώνουν όσοι ασκούν αγροτικές δραστηριότητες και όσοι λαμβάνουν μερίσματα.

Τα σενάρια για την αναπροσαρμογή της κλίμακας που εφαρμόζεται για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου – Πηγή: Realnews

Mετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει μια νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα προβλέπει περαιτέρω διόρθωση/μείωση ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών με αποδέκτες τα νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα. Όποια μεταβολή πραγματοποιηθεί στη φορολογική κλίμακα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος.

Αυτή η παρέμβαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αφού τα οφέλη από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει «εξανεμίζονται» εξαιτίας της φορολόγησης. Όπως σημειώνεται, μάλιστα, όσο δεν προχωρά η αναπροσαρμογή στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας τόσο θα μεγαλώνει το πρόβλημα και οι μισθωτοί δεν θα βλέπουν τα οφέλη από την αύξηση μισθών και συντάξεων.

Φέτος, συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την τελευταία παρέμβαση του 2019 και οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι. Έτσι, καθώς αυξάνονται τα εισοδήματα, οι φόροι που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα αυξάνονται ταχύτερα, με αποτέλεσμα να μετριάζεται η αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα. Σε αυτή τη βάση προκύπτει η ανάγκη αναπροσαρμογής τους, ώστε να αποδίδεται ένα σταθερό επίπεδο πραγματικού εισοδήματος – ένα ζήτημα που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται ο υψηλός πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις προϊόντων. Από την παρέμβαση του 2019 εκείνοι που ωφελήθηκαν αναμφισβήτητα ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις.

Επανεξέταση

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει σιγά-σιγά να προσανατολίζονται προς κάποια σενάρια, βάσει των οποίων προβλέπεται είτε η επανεξέταση των υφιστάμενων συντελεστών με στόχο τη μείωσή τους στα κλιμάκια είτε η προσθήκη νέων ενδιάμεσων συντελεστών. Το ζήτημα αυτό αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες, αλλά απαιτείται χρόνος για να προχωρήσει, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εισπρακτική απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. Στόχος είναι τα πρόσθετα κρατικά έσοδα να ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να υλοποιηθούν οι νέες φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζονται.

Βάσει των σεναρίων του οικονομικού επιτελείου, προς επανεξέταση είναι:

  • Ο συντελεστής 22% με τον οποίο φορολογούνται τα εισοδήματα από 10.001 έως και 20.000 ευρώ.
  • Ο συντελεστής 28% με τον οποίο φορολογούνται τα εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ.

Πρόκειται για τους δύο φορολογικούς συντελεστές της κλίμακας που αφορούν κατά βάση τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης. Στόχος είναι να περιοριστεί η ψαλίδα μεταξύ των συγκεκριμένων συντελεστών, καθώς οι επόμενοι κλιμακώνονται ηπιότερα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν πηγές, θα μπορούσαν να προστεθούν ενδιάμεσοι συντελεστές όπως 15%, 20% και 24% μέχρι και τα 30.000 ευρώ, ενώ εάν η παρέμβαση επεκταθεί σε εισοδήματα έως και 40.000 ευρώ, θα μπορούσε να προστεθεί ένας συντελεστής 30%. Αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσει να μειώσει τους υφιστάμενους συντελεστές, οι μειώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, θα είναι πιο ήπιες. Για παράδειγμα, από το 22%, ο φορολογικός συντελεστής θα μπορούσε να μειωθεί στο 20%. Σήμερα, εφαρμόζεται η φορολογική κλίμακα με συντελεστές 9%-44% για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες.

Στην κλίμακα αυτή ο κατώτατος συντελεστής φόρου 9% επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ. Πάνω από τα 10.001 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%, πάνω από τα 20.001 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 28%, ενώ πάνω από τα 30.001 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 36%. Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.001 ευρώ ο συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44%.

Επιπλέον

Εκτός από τις παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και παρεμβάσεις για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα:

– Από αγροτικές δραστηριότητες. Η φορολόγηση, όμως, των αγροτικών εισοδημάτων με την κλίμακα αυτή θα γίνεται αυτοτελώς.

– Επίσης δεν αποκλείεται να επανεξεταστούν ορισμένες περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, όπως τα εισοδήματα από μερίσματα, δικαιώματα, τα κέρδη από τη μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες, τα κέρδη από την πώληση εισηγμένων εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.

– Εάν υπάρξει ευρύτερη μεταρρύθμιση, ένα από τα σενάρια είναι να υπάρξουν και παρεμβάσεις στη φορολογία των ενοικίων. Σήμερα, η κλίμακα είναι ενιαία και το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15%, εφόσον δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35%-45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.

Υψηλή φορολόγηση

Ιδιαίτερα μεγάλη αξία αποκτά το γεγονός ότι η κατηγορία των πολιτών που δηλώνει εισόδημα από 20.000 έως και 30.000 ευρώ ετησίως αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ κατά 12% εκείνη που δηλώνει από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ. Ωστόσο τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη φορολογική «σφήνα», δηλαδή φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2023, επιβεβαίωσαν ότι οι μισθωτοί στην Ελλάδα επωμίζονται αναλογικά πολύ μεγαλύτερο βάρος από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του. Μάλιστα, το βάρος αυτό αυξήθηκε εξαιτίας της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Σε περίπου 37,5% ανήλθε το 2023 η επιβάρυνση στην Ελλάδα για τις οικογένειες με παιδιά, έναντι 29,5% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Για τον άγαμο εργαζόμενο με τον μέσο μισθό η επιβάρυνση το 2023 ήταν 38,5%. Έτσι, ενώ οι μισθωτοί είδαν αύξηση του ονομαστικού τους μισθού, το πραγματικό εισόδημά τους μειώθηκε, καθώς επιβαρύνθηκαν με υψηλότερους φόρους, αφού δεν αναπροσαμόστηκαν τα φορολογικά κλιμάκια.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.