Όλες οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση μετά τη συμφωνία

Μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο με εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εφαρμογή νέου σχήματος κινητικότητας από τον προσεχή Οκτώβριο, προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καλείται έως τις 20 Ιουλίου να έχει συγκεκριμένη πρόταση ώστε “να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική διοίκηση, και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία ικανοτήτων και αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης”.

Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους του μισθολογικού κόστους και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αποσυμπίεσης της κατανομής των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού.

Συμφωνήθηκε η θέσπιση ανώτατου ορίου στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου και η μείωση του κόστους αυτού σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019. Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν ότι το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των αθρόων εξόδων των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εταίροι ζητούν να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των χαμηλόμισθων. Το αρμόδιο υπουργείο, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στους χαμηλόμισθους, καθώς η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως περιορισμούς σε επιδόματα, άδειες, έξοδα ταξιδίων κ.λ.π.

Σε ότι αφορά στην κινητικότητα, αυτή θα στοχεύει στη καλύτερη κατανομή του προσωπικού και στον εξορθολογισμό στην κατανομή των πόρων. 

Exit mobile version