Οκτώ νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις – Αναλυτικά οι δράσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις. Οι παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου σε όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

Στη διεύρυνση των μέτρων στήριξης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη μετάλλαξη «Όμικρον» πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο, αφού σχηματίσει μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Στην κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνεται η επέκταση του μέτρου των αναστολών και σε άλλους κλάδους (ΚΑΔ), πέραν εκείνων που «τρέχουν», όπως η εστίαση, ο αθλητισμός και τα κέντρα διασκέδασης, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί η μετάθεση των πληρωμών για οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία που λήγουν στο τέλος του Ιανουαρίου, αλλά και η επιδότηση ενοικίου.

«Tα μέτρα θα είναι απολύτως στοχευμένα, δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα στήριξης, όπως άλλωστε προβλέπει η βασική ντιρεκτίβα του Eurogroup και με βασικό κριτήριο τον επιχειρηματικό τζίρο και τον βαθμό συρρίκνωσής του», τονίζουν στη Realnews υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Σε δύο δόσεις

Βούληση είναι να εξελιχθούν σε δύο φάσεις, πέραν των ανακοινώσεων που ήδη έχουν γίνει:

η πρώτη είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με την ανακοίνωση του στοχευμένου πακέτου ενίσχυσης.

Σε δεύτερο χρόνο, μέχρι τον Μάρτιο, το οικονομικό επιτελείο θα υπολογίσει τη συνολική ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από το πέμπτο κύμα της πανδημίας και, εάν χρειαστεί, θα επανεξετάσει τα ποσοστά «κουρέματος» των επιστρεπτέων προκαταβολών κατά τις επτά πρώτες φάσεις του συγκεκριμένου μέτρου.

Χρονικά περιθώρια εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, καθώς μέχρι τότε έχει παραταθεί το περιθώριο για την εφάπαξ καταβολή του ποσού με το πρόσθετο κίνητρο της έκπτωσης του 15%, ενώ η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων έχει μετατεθεί χρονικά για τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι -με τα σημερινά δεδομένα- έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» έως και κατά 78,75% το κρατικό δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής, υπό προϋποθέσεις, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν με «ζεστό χρήμα» την περίοδο της πανδημίας και των lockdowns.

Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι «κουρεμένα» έως και 75%.

Τι ετοιμάζουν

Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν προτεραιότητα στην αναπλήρωση των απωλειών για τους εργαζομένους, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Ειδικότερα:

  1. Ο βασικός κορμός περιέλαβε ήδη τη διεύρυνση των ΚΑΔ και η στήριξη αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας με χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σχετιζόμενες δραστηριότητες με κλάδους που πλήττονται από τη νέα μετάλλαξη, όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός, όχι όμως και το λιανεμπόριο, χωρίς να αποκλείεται να περιληφθεί στο πακέτο στήριξης, εφόσον η πανδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εφαρμοστούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
  2. Αναστολή έως και τον Μάρτιο της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, παλαιών και νέων, για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από το πέμπτο κύμα της πανδημίας. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, που σε πρώτη φάση θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου.
  3. Ταυτόχρονα, εξετάζεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης για τα κορoνοχρέη, που κανονικά εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου. Η νέα προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορoνοχρέη λήγει στις 26 Ιανουαρίου. Συνεπώς, οι οφειλέτες έχουν πέντε ημέρες περιθώριο για την πρώτη δόση.
  4. Εάν από τον έλεγχο των στοιχείων προκύψει ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου, θα ενεργοποιηθεί για μία ακόμη φορά το μέτρο της επιδότησης ενοικίου.
  5. Οι επιχειρήσεις, πληττόμενες και μη, στη χαμηλή, στη μέση και στην υψηλή τάση θα επιδοτηθούν για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Όπως και στους οικιακούς καταναλωτές, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η ελάφρυνση θα αφορά την επιχορήγηση ενός ποσοστού της κατανάλωσης.
  6. Στη δεύτερη φάση των μέτρων εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους κλάδους που θα πληγούν από το πέμπτο κύμα της πανδημίας.
  7. Στο τραπέζι είναι και η εισήγηση να δοθεί παράταση και πέραν της 30ής Ιουνίου για τον συμψηφισμό των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με τις πάγιες δαπάνες
  8. Παράλληλα, εάν κριθεί επιβεβλημένο, μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και πέρα από τον Μάρτιο, καθώς δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις με σημαντική μείωση τζίρου, μέσω της κάλυψης από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

 

Exit mobile version