Αναγκασμένη να προχωρήσει σε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική είναι και η Ελληνική κυβέρνηση έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, με βάση την οποία οι αποφάσεις του θα πρέπει να εφαρμοστούν για το υπόλοιπο του 2023 και για ολόκληρο το 2024.
Η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων και τα υψηλά πλεονάσματα που πρέπει να εξασφαλίσει η Ελλάδα, αναμένεται να λειτουργήσουν πεστικά για την οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024 η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με φέτος.
Καθώς η Κομισιόν απαιτεί «ταβάνι» στις δαπάνες, και μα βάση τη γενική ρήτρα που έχει θέσει, η ετήσια αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 2,6%. Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ένα περιθώριο για παροχές ύψους μέχρι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα, λόγω του χρέους της και λόγω, των σχετικών με αυτό συμβατικών της υποχρεώσεων πρέπει να περάσει σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο 2023 – 2026 που κατατέθηκε τον Απρίλιο στην Κομισιόν, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρήθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 από 0,7% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό, Αντίστοιχα η πρόβλεψη είναι 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, 2,3% για το 2025 και 2,5% το 2026.