Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι: Ποια προνόμια θα αποκτήσουν και ποια επιπλέον μέτρα στήριξης θα πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με τους εργατολόγους

οικογένειες

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εξίσωση των προνομίων και των επιδομάτων των τρίτεκνων οικογενειών με αυτά που λαμβάνουν οι πολύτεκνες.

Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό το οποίο θα προβλέπει και  άλλες δράσεις, όπως την εξισορρόπηση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, την παροχή της προσιτής στέγης σε νέους, την  ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας και την υποστήριξη της οικογένειας.

Επίσης στην εν λόγω παρουσίαση του σχεδίου θα συζητηθεί και η πρόταση για την αλλαγή του ορισμού της πολύτεκνης οικογένειας, με τροποποίηση του αριθμού τέκνων που περιλαμβάνει προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικογένειες με 3 παιδιά. Η πρόταση αυτή θα αναφέρει πως ως πολύτεκνη οικογένεια θα θεωρείται πλέον αυτή που θα απαρτίζεται από 3 παιδιά και όχι από 4 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται πως το 1944 η πολυτεκνία αφορούσε οικογένειες με 5 τέκνα και το 1979 ο νόμος άλλαξε αναγνωρίζοντας τις οικογένειες με 4 τέκνα ως πολύτεκνες.

Τα προνόμια

Αξιοσημείωτο είναι δε πως πως μόλις οι  τρίτεκνες οικογένειες γίνουν πολύτεκνες αναμένεται να αποκτήσουν τα παρακάτω προνόμια:

Τι λένε οι εργατολόγοι

To μέτρο περί προστασίας μητρότητας από απόλυσης σχολίασε σήμερα  η εργατολόγος, Μαργαρίτα Καρδάρη μιλώντας στο MEGA. «Εδώ θα πρέπει να υπάρχει μια αιτιολόγηση για την απόλυση. Για το εάν θα υπάρχει μια αντισυμβατική συμπεριφορά από πλευράς της μητέρας για να μπορέσει να απολυθεί. Δηλαδή δεν αρκεί μόνο η καταβολή της  μόνιμης αποζημίωσης  αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια αιτιολόγηση» σημείωσε η κ. Καρδάρη .

Και επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν δύο επιπλέον μέτρα στήριξης  για τις τρίτεκνες οικογένειες. «Δεν είδαμε μια ευνοϊκότερη μεταχείριση από πλευράς των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των πολυτέκνων οικογενειών. Αυτό υπάρχει μόνο στους τρίτεκνους στο Δημόσιο. Δηλαδή μόνο οι τρίτεκνοι βγαίνουν νωρίτερα σε σύνταξη. Αρχικά μπορούσαν να βγουν σε σύνταξη στα 52 έτη με 20 έτη ασφάλισης. Μετά το 2015  που ψηφίστηκε ο νόμος -ακολουθούμε έναν πίνακα για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62 έτη. Αυτό αφορά μόνο τις τρίτεκνες οικογένειες που δουλεύουν στο Δημόσιο. Αυτό είναι αδικία και δεν ισχύει στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «σημαντικά τα μέτρα θα ήταν η αύξηση των επιδομάτων και οι διαφορές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης» .

Και υπενθύμισε πως «ο εργαζόμενος συνταξιούχος που ανήκει σε οικογένεια πολυτέκνων δεν έχει παρακράτηση στη σύνταξη του το 10% αλλά ούτε και πληρώνει παραπάνω εισφορές εάν είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό ισχύει εάν έχει έστω 1 παιδί ανήλικο ή 1 παιδί που σπουδάζει μέχρι τα 24 του έτη».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Exit mobile version