Για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα, θα πρέπει η ΕΕ να δώσει έμφαση στις επενδύσεις και οι τρεις θεσμοί να συμφωνήσουν επιτέλους σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως αυτήν που πάντα απαιτούσε η κυβέρνηση Τσίπρα.
Αυτό τονίζει στην συνέντευξη της στον Αντώνη Πολυχρονάκη, για το Αθηναϊκός Πρακτορείο, η Σοσιαλδημοκράτης Γκεζίνε Σβαν, καθηγήτρια του “Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου” (Freie Universität Berlin), υποψήφια της αντιπολίτευσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Δεν έχουν δε νόημα τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, λέει η κ. Σβάν και επισημαίνει ότι “θα είχε νόημα η ελάφρυνση του χρέους, όπως έγινε με τη Γερμανία, το πρώτο χρέος της οποίας από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο αποπληρώθηκε μόλις φέτος”.
Η Γκεζίνε Σβαν, προσκεκλημένη του ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ και του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας όπου μίλησε σε ημερίδα, τονίζει ακόμη τις “αρνητικές επιπτώσεις της παρέμβασης των αγορών και των τεχνοκρατών” στη δημοκρατική βούληση, χαρακτηρίζει τη γερμανική κριτική πολύ επιφανειακή και επικρίνει την ηγεσία του κόμματός της, που “προσχώρησε στη χορωδία των ατεκμηρίωτων επιθέσεων κατά της Ελλάδος για μικροκομματικούς λόγους”.
Μάλιστα, η Γερμανίδα πολιτικός ασκεί σκληρή κριτική στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα ότι “η Γερμανία της κ. Μέρκελ ισχυρίζεται ότι βοηθά τους άλλους, όμως το πράττει προς ίδιον όφελος”. Επικρίνει τη Γερμανία για τη συμβολή της στην απομάκρυνση της Ευρώπης από αξίες όπως η αλληλεγγύη, αφού επικράτησε όπως λέει “η εθνική στενομυαλιά”. Για τη θετική αντίδραση της κ. Μέρκελ στην αυθόρμητη αλληλεγγύη των Γερμανών πολιτών προς τους πρόσφυγες, εκτιμά ότι η καγκελάριος παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη στο βραχυπρόθεσμο εθνικό εκλογικό τακτικισμό, ενώ επικρίνει πρώην ανατολικές χώρες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας κατά της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, αφού η άρνησή τους να δεχτούν πρόσφυγες αποδεικνύει ένα συνολικό έλλειμμα αλληλεγγύης.
Αναφερόμενη στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, εκφράζει την επιθυμία της για ένα κυβερνητικό “συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και ίσως με το Ποτάμι, ο οποίος μπορεί να είναι αυτή της στιγμή ο ευνοϊκότερος”, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.
Δεν παραλείπει, πάντως, να επισημάνει ότι “από την άλλη μεριά υπάρχει και η δυσκολία, ότι ένα μέρος του κόμματός του κ. Τσίπρα δεν ήταν διατεθειμένο να ακολουθήσει την πορεία του, η οποία ήταν βέβαια μια στροφή 180 μοιρών, αν και το είπε και ο ίδιος ότι δεν την πιστεύει, αλλά ότι εξαναγκάστηκε”.
Η κ. Σβαν, που είναι σύζυγος του ιδρυτή της Διεθνούς Διαφάνειας Πέτερ Άιγκεν, και ένθερμη υποστηρίκτρια της Ελλάδας, αναφέρθηκε και στα ζητήματα της διαφθοράς, λέγοντας πως και η μικρή, λεγομένη, διαφθορά προκαλεί μεγάλα προβλήματα. “Είναι ένα θέμα νοοτροπίας”, τονίζει, και προσθέτει: “Η καταπολέμηση διαρκεί πολύ και θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς αν πρέπει να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει, ενδεχομένως και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Διαφάνειας, να κάνει εκστρατείες, ώστε να γίνει συνείδηση ότι μια τέτοιου είδους διαφθορά τους ζημιώνει όλους, ότι ευνοεί μόνο τους λίγους και υπονομεύει τις επενδύσεις. Διότι, είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν ευχάριστα σε χώρες όπου είναι πολύ υψηλή η διαφθορά, αφού δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί ξαφνικά με τις επενδύσεις τους. Είναι ένας παράγοντας της οικονομίας”.
Η κ. Σβαν αποκόμισε άριστες εντυπώσεις από την επίσκεψή της στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο χαρακτήρισε φανταστικό, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να γίνει και εξαγωγή της τεχνογνωσίας του.