Οι θέσεις της ΓΣΕΕ για τη μελέτη του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη Διαιτησία

Με αφορμή πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας για τον ρόλο της διαιτησίας στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ΓΣΕΕ απέστειλε στην αρμόδια υπουργό κείμενο θέσεων και αιτημάτων της Συνομοσπονδίας όπου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει πλήρως τις απόψεις και τις θέσεις της για τη λειτουργία της διαιτησίας και γενικότερα για το πλαίσιο και τη λειτουργία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για καταλυτικά και καταστροφικά αποτελέσματα των ανατροπών που επήλθαν στο νομοθετικό πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων τα οποία όπως σημειώνεται περιγράφονται και επιβεβαιώνονται με πληρότητα στη μελέτη για την αξιολόγηση της διαιτησίας.

Στο κείμενο θέσεων της ΓΣΕΕ που αποτελεί και τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας ζητείται να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά των διαιτητικών αποφάσεων, ενώπιον Πενταμελούς Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Διαιτησίας και να ενοποιηθούν τα σώματα Μεσολαβητών και Διαιτητών του ΟΜΕΔ, καθώς και να τροποποιηθεί η διάταξη του άρθρου 17 του ν. 1876/1990, ώστε να απαλειφθεί από τα προσόντα των υποψηφίων μεσολαβητών και διαιτητών το ηλικιακό κριτήριο, για λόγους εύρυθμης και ομαλής λειτουργία του ΟΜΕΔ και εναρμόνισης της νομοθεσίας με το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο.

Επίσης, να καταργηθεί η υποχρέωση αναφοράς στη διαιτητική απόφαση του περιεχομένου των κανονιστικών όρων άλλων συλλογικών συμβάσεων, που διατηρούνται σε ισχύ και να καταργηθεί ο κατάλογος των επιπλέον στοιχείων που υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη ο διαιτητής ή η Επιτροπή Διαιτησίας. Τέλος, όσον αφορά τη διαιτησία η ΓΣΕΕ ζητάει να διευκρινιστεί νομοθετικά ότι κατά το δικαστικό έλεγχο των διαιτητικών αποφάσεων δεν ελέγχεται η ουσιαστική κρίση του διαιτητή.

Όσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας στο κείμενο θέσεων της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί και πάλι η καθολικότητα ισχύος και δεσμευτικότητα του συνόλου των όρων (μισθολογικών και μη) της ΕΓΣΣΕ και ο κατώτατος μισθός/ημερομίσθιο να καθορίζονται και πάλι αποκλειστικά με ΕΓΣΣΕ, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.

Επίσης, να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και στο χώρο των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης / κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι εργοδοτικές οργανώσεις όπως επισημαίνεται.

Η ΓΣΕΕ επίσης προτείνει:

– Να αποκατασταθεί η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ και να καταργηθεί η πρόβλεψη του ν. 4024/2011, άρθρο 37 παρ. 7, σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή ΣΣΕ υπερισχύει κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ κατά παρέκκλιση της αρχής της ισχύος της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο διάταξης.

– Να καταργηθεί η ικανότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ. Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

– Να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ την πάροδο του 6μήνου.

Στο κείμενο θέσεων της ΓΣΕΕ που υπογράφεται από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας αναφέρεται ότι αξίζει να σημειωθεί ότι η αναβίωση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, επετεύχθη μετά από προσφυγή της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version