Του Τάσου Δασόπουλου
Συμφωνία γέφυρα μέχρι και το τέλος Αυγούστου επιδιώκει η Κυβέρνηση από τους δανειστές, θέτοντας μια σειρά από «κόκκινες γραμμές», για τις οποίες προτίθεται να διακινδυνεύσει ακόμη και την ρήξη με τους εταίρους.
Με πρώτο σταθμό το Eurorgroup της Τετάρτης, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, θα τεθούν από την Ελλάδα προαπαιτούμενα.
Την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα τα οποία άλλωστε εξαγγέλθηκαν χθες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Την απόρριψη του 1/3 των λάθος μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και την αντικατάστασή τους με ένα πρόγραμμα 10 μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν σε συνεργασία και με τον ΟΟΣΑ.
Την αναθεώρηση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι οποίοι είναι πλέον ανέφικτοι. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προταθεί για φέτος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 1,5% του ΑΕΠ.
Την χρήση του αποθεματικού των 11,4 δις ευρώ του ΤΧΣ για να εξυγιανθούν οι ελληνικές τράπεζες και να ξεκαθαριστούν τα «κόκκινα δάνεια» και να εξυγιανθεί συνολικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό ένα ευρύ επενδυτικό πακέτο με την συμμετοχή της ΕΤΕπ και η ίδρυση μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας.
Την συζήτηση για την αναθεώρηση και όχι του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Κρίσιμο θέμα θα αποτελέσει το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος. Σε αυτό η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης θα είναι μικτή και θα περιλαμβάνει την καταβολή του 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα πηγές του ΥΠΟΙΚ, θεωρούσαν παράλογη την ύπαρξη όρων γα κεφάλαια τα οποία οφείλονται στην Ελλάδα. Ένα μέρος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί η Ελλάδα, θα εξασφαλιστούν από την αύξηση της οροφής εκδόσεων των εντόκων γραμματίων.
Επίσης η Ελλάδα θα προτείνει αύξηση του δανεισμού από τον ELA με πιο ελαστικούς όρους και την λήψη μέρους των δανείων από τα υφιστάμενα δάνεια από ΕΕ και ΔΝΤ.
Σε ότι αφορά τις σχέσεις με το ΔΝΤ, το οποίο τηρεί ακόμη στάση αναμονής, είναι σαφές ότι σε γενικές γραμμές επιδοκιμάζουν στην βάση τους τα ελληνικά αιτήματα, αλλά εμμένουν επισήμως σε αυτά που συμφωνήθηκαν μέσω του μνημονίου.
Σε ότι αφορά την απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει της παροχή της φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, κύκλοι αναφέρουν πως υπάρχει η εκτίμηση ότι εντάσσεται σε ένα κύκλο πολιτικών πιέσεων προς την νέα Κυβέρνηση ώστε να δεχθεί a priori τη συνέχιση του μνημονίου.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν, ότι η επίσκεψη στο Λονδίνο, έγινε για να κατευναστούν οι αντιδράσεις και η νευρικότητα των αγορών έναντι της Ελλάδας. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξε συνεργασία από τον Βρετανό υπουργό οικονομικών κ. Τζορτζ Όσμπορν για τις συναντήσεις με τους θεσμικές επενδυτές στη βρετανική πρωτεύουσα.
«Δεν είμαστε δογματικοί με τις αποκρατικοποιήσεις» τόνιζε πηγή του ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε πλήρης αποδοχή αλλά ούτε και απόρριψη των όσων έγιναν μέχρι τώρα. Προσέθεταν ακόμη ότι, θα γίνει έλεγχος όλων των συμβάσεων των εν εξελίξει αλλά και των ολοκληρωμένων αποκρατικοποιήσεων.
Ξεκάθαρο είναι πάντως ότι τάσσονται σαφώς υπέρ της συνέχισης της συμφωνίας της Cosco με την ελληνική Κυβέρνηση για το λιμάνι του Πειραιά.