Οι «παγίδες» που κρύβει η συμφωνία στο Eurogroup

 Του Τάσου Δασόπουλου

 

Στη δύσκολη θέση που βρέθηκαν οι προκάτοχοί του από το 2009, θα βρεθεί από τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αφού μετά τον αμοιβαίο συμβιβασμό της. Παρασκευής, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους γραφειοκράτες από Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη, με την γλώσσα των αριθμών.

Είναι βέβαιο ότι ο υπουργός Οικονομικών, όσο ευφυής και αν είναι, δεν έχει όλες τις απαντήσεις που ζητούν οι δανειστές μας σε δύσκολα και πολύπλοκα θέματα που εξετάζουν εδώ και πέντε χρόνια.

 Ο ίδιος πέρασε σχεδόν 15 από τις 20 ημέρες που βρίσκεται στην νέα του θέση στο εξωτερικό. Το ίδιο και ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος επίσης έπεσε με την μια στα βαθιά των συμβουλίων των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης.

Παρά το συμβιβαστικό κλίμα που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής ημέρας, τα μεγάλα θέματα είναι ακόμη ανοιχτά και περιμένουν το νέο οικονομικό επιτελείο να τα διαχειριστεί. Οι τρείς θεσμοί, όπως μετονομάστηκε πλέον η τρόικα, είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσουν με τον κ. Βαρουφάκη από εκεί που σταμάτησε με τον κ. Χαρδούβελη.

Θέματα, όπως το δημοσιονομικό κενό, οι αλλαγές που θα γίνουν στα ασφαλιστικό, τα εργασιακά, οι αποκρατικοποιήσεις και οι αλλαγές στο δημόσιο, δεν μπήκαν τυχαία στο έγγραφο του προέδρου του Eurorgroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η εντολή του Βερολίνου ήταν η Ελλάδα να ξαναθυμηθεί τις υποχρεώσεις της, έστω και αν δεν συμφωνεί με αυτές. Το κείμενο του χθεσινού συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας, ήταν το ίδιο συμβιβαστικό με αυτό της πρότασης του ΥΠΟΙΚ για την παράταση του υφιστάμενου χρηματοδοτικού πλαισίου.

Στο τέλος της ημέρας οι δανειστές επέστρεψαν στην γνωστή λογική τους. Απέσυραν το αποθεματικό των 11,4 δις ευρώ του ΤΧΣ στο EFSF, διατηρώντας όμως διαθέσιμο για την ανακεφαλαιοποίηση και έθεσαν και πάλι ως όρο, την θετική ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ.

Ως άμεση παροχή, δόθηκε η διάθεση για συζήτηση για τον στόχο 3% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και απολύτως τίποτε άλλο.

Η παρατήρηση του υπουργού Οικονομικών στην δική του ενημέρωση αργά χθες το βράδυ, ότι αποφύγαμε μέτρα λιτότητας, στερείται βάσης, αφού η διαπραγμάτευση ξεκινά από την Δευτέρα. Στην κατάληξη, μέσα στον Απρίλιο,  θα ξέρουν όλοι σε τι δεσμεύτηκε ο καθένας και σε τι όχι.

Μέχρι τότε το σκηνικό θα είναι το γνωστό, εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό, οι οποίες θα αντικρούονται από ελληνικές εκτιμήσεις, διαφορές στη μείωση των συντάξεων, τις ομαδικές απολύσεις και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

 

    

 

Exit mobile version