Οι κρίσιμες ημερομηνίες έως 30 Ιουνίου για τη συμφωνία με τους πιστωτές

Η πιθανότητα συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της έως το τέλος Απριλίου – για  ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα τη συνέχιση της χρηματοδότησής της – φαίνεται να είναι ουσιαστικά μηδενική, όπως παραδέχονται πλέον και από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η καταληκτική προθεσμία για μία συμφωνία είναι πλέον η 30η Ιουνίου, οπότε λήγει η τετράμηνη παράταση του σημερινού προγράμματος, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να ετοιμασθεί μία νέα μεσοπρόθεσμη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. 

Οι σημαντικές ημερομηνίες στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς έως το τέλος Ιουνίου είναι οι εξής:

– Αύριο: Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ  στο περιθώριο της συνόδου κορυφήςστην Ευρώπη.  

– Μεθαύριο: Συμβούλιο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να λάβουν γνώση της (ανεπαρκούς) προόδου που έχει γίνει σε τεχνικό επίπεδο και να δώσει οδηγίες για το πώς θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

– 30 Απριλίου: Λήγει η προθεσμία, που είχε τεθεί με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, για τη συμφωνία ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και τους πιστωτές της. Η λήξη της προθεσμίας χωρίς συμφωνία δεν θα έχει πρακτικές συνέπειες.

– 1η Μαΐου: Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 200 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ για τόκους δανείων του, αλλά μπορεί να καθυστερήσει τη μεταφορά του ποσού έως τις 4 ή 5 Μαίου λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς. 

– 8 Μαΐου: Η Ελλάδα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις 6μηνων εντόκων γραμματίων ύψους1,4 δισ. ευρώ.

-11 Μαΐου: Συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν χαρακτηρίσει κρίσιμο το συμβούλιο αυτό, επειδή η Ελλάδα μπορεί να μην έχει αρκετά χρήματα για να κάνει μία μεγάλη αποπληρωμή στο ΔΝΤ την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα έχει αρκετά χρήματα για όλο τον Μάιο, χάρη στη μεταφορά των διαθεσίμων φορέων του δημόσιου τομέα στην κεντρική τράπεζα. 

-12 Μαΐου: Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

-15 Μαΐου:Η Ελλάδα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τρίμηνα έντοκα γραμμάτια που λήγουν, αξίας 1,4 δισ. ευρώ. 

– Τέλος Μαΐου: Πρέπει να καταβληθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις. 
– 18 Ιουνίου: Συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο

– 30 Ιουνίου: Λήγει η παράταση της δανειακής σύμβασης, που σημαίνει και το τέλος της δυνατότητας πρόσβασης στα υπόλοιπα διαθέσιμα κεφάλαια του τρέχοντος προγράμματος.

 

Πηγή: Reuters

 

 

 

Exit mobile version