Οι δανειστές βάζουν τέλος σε πέντε προεκλογικές δεσμεύσεις

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Η αναστολή … επ’ αόριστον των προεκλογικών δεσμεύσεων και ειδικά αυτών που καταργούν «μνημονιακά» μέτρα, είναι η πρώτη αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη των δανειστών, για την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες.

Μέχρι στιγμής, νομοσχέδια που καταργούν μέτρα, βρίσκονται στο ψυγείο, με την δικαιολογία ότι η συζήτηση και ψήφισή τους θα αποτελούσε μονομερή ενέργεια που θα ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις.

Τον τελευταίο μήνα όμως, οι εκπρόσωποι των δανειστών, έχουν καταστήσει σαφές, ότι η συμφωνία προϋποθέτει την συνέχιση όλων των μέτρων που είχαν θεσπιστεί ως τώρα και οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με την δική τους συγκατάθεση. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

1. Η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η εφαρμογή της οποίας θα επέφερε μειωμένες επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο, αν και ψηφισμένο από το 2013, δεν έχει εφαρμοστεί από την αρχή του χρόνου, με επιλογή της Κυβέρνησης.

2. Η καταβολή της 13ης σύνταξης, που θα φόρτωνε τον προϋπολογισμό με επιπλέον κόστος περίπου 550 εκατ. ευρώ . Το μέτρο δεν είναι ψηφισμένο, αλλά έχει εξαγγελθεί και υποτίθεται ότι θα δοθεί στο τέλος του χρόνου.

3. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 581 στα 751 ευρώ. Το μέτρο δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά θεωρείται ότι θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

4. Η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, που θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των δημοσίων εσόδων κατά 650-700 εκ ευρώ. Το μέτρο εξαγγέλθηκε, αλλά είναι άγνωστο αν ποτέ θα εφαρμοστεί.

5. Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Εδώ η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ήδη για την συνέχιση είσπραξης του συγκεκριμένου φόρου για το 2015, ενώ η αρμόδια  αναπληρώτρια υπουργός κ. Νάντια Βαλαβάνη, έχει ανακοινώσει, ότι τον επόμενο μήνα  θα είναι έτοιμες οι νέες μειωμένες αντικειμενικές  αξίες.

Η οριστική ανάκληση των μέτρων, θα πιστοποιηθεί με την σύνταξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλάνου για τα έτη 2015 -2018. Στο κείμενο που θα συναποφασίσουν  η Κυβέρνηση και οι δανειστές, θα πρέπει να αναφέρονται τα μέτρα που θα ληφθούν για την εν λόγω περίοδο. Αν η Κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή τους , θα πρέπει να αντικαταστήσει όσα έχουν δημοσιονομικό κόστος με άλλα, που θα έχουν την ίδια απόδοση. .

Exit mobile version