Eξαιρετικά κρίσιμες για την Ελλάδα θεωρούνται οι αποφάσεις που θα λάβει στις 22 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ποσοτική χαλάρωση μέσω της αγοράς μεγάλης κλίμακας κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει διαμέσου των 19 κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, που σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κληθούν να αναλάβουν οι ίδιες την ευθύνη για πιθανές ζημιές στα ομόλογα των κρατών τους.
Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι θα συμπεριλάβει τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσει να τελεί σε πρόγραμμα είτε της ΕΕ, είτε του ΔΝΤ.
Στην περίπτωση της Ελλάδος, η οποία μετέχει κατά 2,0332% στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το ποσό των ελληνικών χρεογράφων που θα μπορούσε να αγοράσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε ένα δυνητικό πρόγραμμα ύψους 500 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 10,166 δισ. ευρώ.
Κατά κάποιες πηγές, η ΕΚΤ θα θέσει επιπροσθέτως ανώτατο όριο στην επαναγορά ομολόγων στο 20-25% του δημόσιου χρέους της κάθε χώρας.
Το πρόγραμμα εκτιμάται πως θα εκκινήσει από την 1η Μαρτίου 2015, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ζητήσει ήδη μέχρι τότε την παράταση του προγράμματος στήριξης της ζώνης του ευρώ που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, ώστε να μπορέσει η Τράπεζα της Ελλάδος να αγοράσει με τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.