Οι 5+1 προτάσεις φορέων της Κρήτης για το ασφαλιστικό

Αντίθετοι στο προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού εμφανίζονται και παραγωγικοί φορείς της Κρήτης. Σε συνέντευξή τους σήμερα οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης δήλωσαν πως απορρίπτουν πλήρως την πρόταση της κυβέρνησης.

Παράλληλα οι ίδιοι παρουσίασαν τις δικές τους θέσεις και προτάσεις για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν το προσχέδιο του ασφαλιστικού «αποτελεί μία ακόμα έμμεση φορολόγηση, ένα αντικίνητρο, χωρίς κανένα στοιχείο μεταρρυθμιστικής προσπάθειας».

Ακόμη εκτίμησαν ότι σπρώχνει την υγιή επιχειρηματικότητα να αναζητήσει εξωχώριες έδρες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθιστώντας παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού φορέα (ΟΑΕΕ), ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνεται η παραοικονομία και η μαύρη εργασία.

Ακόμη οι παραγωγικοί φορείς θεωρούν πως μόνιμη λύση για το ασφαλιστικό θα δοθεί μόνο μέσω άμεσων μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και συνακόλουθης μείωσης της ανεργίας.

Επίσης τόνισαν ότι «τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προηγηθούν πριν από οποιαδήποτε μελέτη επίλυσης του ασφαλιστικού η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν την αποτελεσματικότητα τους και οικονομικά οφέλη που θα επιφέρουν στο σύστημα.

Μεταξύ των άλλων προτείνουν τη διαμόρφωση ενός αυτοτελούς πλαισίου ρύθμισης οφειλόμενων, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες εισφορές με μεγάλο βάθος χρόνου αποπληρωμής και μηνιαία δόση όχι μεγαλύτερη των 100 ευρώ, ενώ δήλωσαν πως πρέπει να απαγορευτούν διά νόμου κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

Επίσης, πρότειναν «κεφαλαιοποίηση και πάγωμα των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού αφαιρεθούν ποσά που αναλογούν από την επιβεβλημένη οριζόντια αναδρομική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την περίοδο που ξεκίνησε η κρίση καθώς και άλλες επιβαρύνσεις από τόκους και προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε καθυστερημένες».

Ακόμη, ζήτησαν την συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων, ως ανεξάρτητο θέμα αφού θεωρούν πως η εφαρμογή κοινών κανόνων σε παλιές και νέες συντάξεις ουσιαστικά αμβλύνει τις διάφορές και μειώνει την άδικη μεταχείριση των νέων λαμβάνοντας υπόψη την ανταποδοτικότητα.

Παράλληλα, τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη συνεξέτασης ύψους συντάξεων με ύψος εισφορών επισημαίνοντας πως το ύψος της σύνταξης και το ύψος της εισφοράς είναι αλληλένδετα, αλλά συνδέονται και με τις δυνατότητες της οικονομίας. Επίσης, σημείωσαν ότι διεκδικούν την βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και την συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων ως ανεξάρτητο θέμα.

Όπως ανέφεραν: «η εφαρμογή κοινών κανόνων σε παλιές και νέες συντάξεις ουσιαστικά αμβλύνει τις διαφορές και μειώνει την άδικη μεταχείριση των νέων συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανταποδοτικότητα. Τέλος, πρόσθεσαν πως εκτός από τις συντάξεις που θα χρηματοδοτούνται από σημερινές εισφορές, μπορεί να υπάρχει και ένα μικρό τμήμα που θα εξαρτάται άμεσα από την απόδοση επενδύσεων.

 

Exit mobile version