Quantcast
Οι 5 μεγάλες προκλήσεις για τη Λαγκάρντ στη δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ- Το ελληνικό ζήτημα - enikonomia.gr
share

Οι 5 μεγάλες προκλήσεις για τη Λαγκάρντ στη δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ- Το ελληνικό ζήτημα

δημοσιεύτηκε:

Πέντε μεγάλες προκλήσεις έχει μπροστά της η Κριστίν Λαγκάρντ στη δεύτερη θητεία της στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, όπως περιγράφει η Financial Times, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Ψηλά στην ατζέντα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ είναι α) η ενίσχυση του διχτυού ασφαλείας για τις αναδυόμενες οικονομίες. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων μέχρι την επιβράδυνση της ανάπτυξης έχουν επιφέρει πλήγμα στις αναδυόμενες και οδήγησε ορισμένες, όπως της Βραζιλίας και της Ρωσίας σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ήταν η έναρξη ενός νέου γύρου συζητήσεων μεταξύ αναπτυσσόμενων οικονομιών με το ΔΝΤ για δάνεια «έκτακτης ανάγκης» και η πεποίθηση πως θα ακολουθήσουν κι άλλες. «Αν και το δίκτυ ασφαλείας επεκτάθηκε σε μέγεθος και κάλυψη από την κρίση του 2008, έγινε επίσης και πιο εύθραυστο και ασύμμετρο» όπως είπε η κα Λαγκάρντ σε πρόσφατη ομιλία της. Η λύση; Αυτή είναι ακόμη ασαφής. Αλλά η Γαλλίδα πρώην υπουργός Οικονομικών επιδιώκει μία σοβαρή συζήτηση στη G20 εφέτος.

2) Δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η Κίνα. Ως επικεφαλής του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να μπει το νόμισμα της Κίνας στην «ελίτ» του νομισματικού καλαθιού. Αυτό αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Κίνα. Για την ίδια αποτελεί στοίχημα να διατηρήσει το… πόδι της Κίνας στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να βοηθήσει το Πεκίνο να ανταποκριθεί χωρίς να θιγεί η αξιοπιστία του ΔΝΤ.

3) Τρίτη πρόκληση σύμφωνα με τη FT, είναι το ελληνικό ζήτημα. Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να παρέμβει δραστικά στο συνταξιοδοτικό και να προχωρήσει και σε άλλες δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα ζητά από τους Ευρωπαίους δανειστές να διαχειριστούν την αναδιάρθρωση του χρέους. Αν η Κριστίν Λαγκάρντ δεν κατορθώσει να πείσει την Άγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες για το χρέος, τότε το ΔΝΤ θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

4) Ένα ακόμη στοίχημα για εκείνη αποτελεί η διαχείριση του ζητήματος της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των άλλων commodities. Στελέχη του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά ανήσυχα για χώρες όπως η Νιγηρία και το Αζερμπαϊτζάν και για όλες εκείνες που η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο τις «ακουμπά» άμεσα.

5) Η πέμπτη πρόκληση για τη Λαγκάρντ αφορά στα επόμενα βήματα και πρωτοβουλίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα θέματα ανισότητας διεθνώς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.