Quantcast
Εφορία: Σε ποιους θα γίνει «κούρεμα» προστίμων έως και 50% από την 1η Οκτωβρίου - enikonomia.gr
share

Εφορία: Σε ποιους θα γίνει «κούρεμα» προστίμων έως και 50% από την 1η Οκτωβρίου

δημοσιεύτηκε:

Από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για το «κούρεμα» προστίμων έως και 50% σε όσους ομολογήσουν για φοροδιαφυγή χωρίς να αμφισβητήσουν την οφειλή που προκύπτει ύστερα από φορολογικό έλεγχο  που έχει διενεργήσει η  ΑΑΔΕ.

Ουσιαστικά αυτό θα αφορά όσους θα αναγνωρίζουν την οφειλή τους  και δεν θα προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν τον φορολογικό έλεγχο και τον φόρο που θα τους έχει προσδιορίσει η Εφορία.

Πώς θα γίνεται το κούρεμα των προστίμων

Αναλυτικά όσοι θα επιλεγούν να «ομολογήσουν»  φορολογική παράβαση τα πρόστιμα θα μειώνονται κλιμακωτά. Όσο γρηγορότερα γίνει η παραδοχή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση. Οι μειώσεις στα πρόστιμα ορίζονται ως εξής:

  • 25% θα είναι η μείωση του προστίμου εάν ο πολίτης ασκήσει δικαστική προσφυγή και μέχρι την τελευταία ημέρα πριν εισαχθεί η υπόθεση προς συζήτηση στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.
  • 30% θα είναι η μείωση του προστίμου εάν ο πολίτης κάνει αποδοχή στο μεοοδιάστημα που έχει εκδοθεί η απόφαση της ΔΕΔ ή έχει παρέλθει τρίμηνο χωρίς να κριθεί  η προσφυγή του ( (οπότε τεκμαίρεται  ότι έχει σιωπηρώς απορριφθεί) και πριν λήξει η προθεσμία που έχει για να ασκήσει προσφυγή στα δικαστήρια.
  • 40% θα είναι η μείωση του προστίμου εάν η αποδοχή του πολίτη γίνει ύστερα από καταλογισμό  φόρου με οριστική  πράξη διορθωτικού  προσδιορισμού και εντός της προθεσμίας 1 μηνός  που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
  • 50 % θα είναι η μείωση του προστίμου εάν η παραδοχή από τον φορολογούμενο γίνει μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή αφού δεχθεί πρόσκληση παροχής πληροφοριών.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.