Οδηγίες ΑΑΔΕ: Ποιοι εξαιρούνται της υποβολής φορολογικής δήλωσης – Τι ισχύει για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού

φορολογικές δηλώσεις

φορολογικές δηλώσεις

Με «ρυθμούς χελώνας» κινείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς επί συνόλου περίπου 6,5 εκατ. έχουν υποβληθεί κοντά στο 1,3 εκατ. δηλώσεις, όταν πέρυσι τέτοια εποχή είχαν ξεπεράσει τα 2 εκατ.

Με «φόντο» λοιπόν την διαδικασία που «τρέχει» με καταληκτική προθεσμία την Παρασκευή 26 Ιουλίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φρόντισε να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και ποιοι εξαιρούνται.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όπως κάνει ξεκάθαρο με νεότερες οδηγίες της η φορολογική αρχή υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1), έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και εφόσον αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Τι ισχύει για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας

Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο. Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελώς ή με ειδικό τρόποφορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος.

Οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Για τα εισοδήματα που προκύπτουν στην αλλοδαπή, και τα οποία υπόκεινται στην εναλλακτική φορολόγηση δεν υφίσταται υποχρέωση δήλωσής τους.

Τι ισχύει για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής

Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

Ειδικότερα, οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Ποιοι εξαιρούνται από την διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης

Εντούτοις, φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση όταν αποκτά εισόδημα αποκλειστικά από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και από τόκους εταιρικών ομολογιών.

Κεκαρμένος μοναχός, δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση για το καθαρό ποσό της σύνταξής του, κατά το χρονικό διάστημα που διατηρεί την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης για εισόδημα άλλου προσώπου είναι κατά περίπτωση:

Πότε οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση

Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει επίσης πως:

Οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν υποχρεωτικά χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α. Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

Β. Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Exit mobile version