Η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επιδόματα στο ελληνικό δημόσιο και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού ήταν μεταξύ των αιτημάτων που έθεσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνάντηση που είχαν σήμερα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Πάιδα, για το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών ο υπουργός είπε ότι οι αλλαγές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και θα έχουν χαρακτήρα εξορθολογισμού. Σημειώνεται ότι τα σχετικά επιδόματα κυμαίνονται από 35 ευρώ έως και 150 ευρώ μηνιαίως και τα λαμβάνουν περίπου 93.000 υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, με συνολικό ετήσιο κόστος 160 εκατ. ευρώ.
Εχετικά με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως ένα τέτοιο μέτρο κοστίζει 1,6 δισ. ευρώ, ενώ ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 είναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Πάιδα, στον υπουργό τέθηκαν και τα θέματα των προσλήψεων στο Δημόσιο και των μισθολογικών αυξήσεων ύψους 1%- 2%. Για τα μισθολογικά, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είπε ότι «ο υπουργός δεν μπήκε καν στη συζήτηση», ενώ σχετικά με το αίτημα για την ακύρωση της νομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2020 και την επαναφορά του στα 12.000 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να δήλωσε πως η συζήτηση δεν είναι της παρούσης.
Τέλος, η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε στον υπουργό Οικονομικών την ελπίδα να μη μειωθούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου, αν και, όπως ανέφερε ο κ. Πάιδας, εξαιτίας του «νόμου Κατρούγκαλου» οι νέοι συνταξιούχοι έχουν αποδοχές μειωμένες κατά 30% σε σχέση με τους παλαιούς. Ο υπουργός, είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, συμφώνησε πως υπάρχουν αδικίες και εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν κάποια χρόνια για να συγκλίνουν οι αποδοχές παλαιών και νέων συνταξιούχων.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ