“Όχι” στους πλειστηριασμούς από servicers και funds – Με αργούς ρυθμούς οι ρυθμίσεις χρεών

πλειστηριασμοί

πλειστηριασμοί

Το λόγο για τον οποίο έχει ρυθμιστεί μικρός αριθμός κόκκινων δανείων εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος  Σταϊκούρας.

«Αυτό που παρουσίασα χθες στη Βουλή μετά από πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν μια ειλικρινής αποτίμηση της λειτουργίας του νέου νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Υπενθυμίζω ότι τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις προσπαθήσαμε επί 10 χρόνια, μέσα από θεσμικά πλαίσια, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος. Τα προηγούμενα σχήματα απέτυχαν και μάλιστα σε κάποια εξ αυτών βρήκαν καταφύγιο στρατηγικοί κακοπληρωτές δηλαδή πολίτες που μπορούσαν να πληρώνουν και δεν πλήρωναν κερδίζοντας χρόνο. Το παρόν σχήμα έχει πετύχει, σε σύγκριση με το τι έχει γίνει στο παρελθόν. Τα τελευταία δέκα χρόνια τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα αλλά επειδή ο πήχης των επιτυχιών της κυβέρνησης είναι πολύ ψηλά, επιθυμία μας είναι οι τράπεζες και οι servicers να λειτουργήσουν πιο εντατικά», τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”.

«Λειτουργούσαν με πιο αργούς ρυθμούς, με μεγαλύτερα εμπόδια, λειτουργήσαμε από κοινού, νομοθετήσαμε, ενισχύσαμε διατάξεις, μειώνουμε επιτόκιο-σήμερα υπάρχει σχετική ανακοίνωση για αυτό-, υπάρχει μια σημαντική βελτίωση το τελευταίο τρίμηνο. Αρκεί να σας πω ότι τους μήνες Μάιο –Ιούνιο και Ιούλιο ενέκριναν το 20% των προτεινόμενων ρυθμίσεων και τον Αύγουστο αυτό έγινε 78% και τον Σεπτέμβριο 64%. Υπάρχει συνεπώς σημαντική βελτίωση, το 70% των ρυθμίσεων έγινε το τελευταίο τρίμηνο.  δεν είμαστε όμως εκεί που θα έπρεπε να είμαστε και θεωρώ ότι έχουν μια σημαντική ευθύνη και οι τράπεζες και οι services απέναντι στην κοινωνία έτσι ώστε να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται μπροστά σε νέες εξωγενείς κρίσεις άρα θα πρέπει να είμαστε κοντά τους ρυθμίζοντας αυτούς που έχουν ένα σημαντικό ιδιωτικό χρέος» συμπλήρωσε.

Η ενεργειακή κρίση θα  δημιουργήσει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων;

Επίσης ρωτήθηκε εάν ανησυχεί ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. « Ναι, δεν μπορεί κανένας υπεύθυνος υπουργός Οικονομικών σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο να μην ανησυχεί για τις πιθανότητες διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους όταν έχει τόσο πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις»  ήταν η απάντηση που έδωσε και επεσήμανε:

«Με τη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών, με πόλεμο στην Ευρώπη μετά από 75 χρόνια και τον μεγαλύτερο πληθωρισμό των τελευταίων 50 ετών πανευρωπαϊκά, όλα αυτά  δημιουργούν αναταράξεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συμπιέζουν την τελευταία τριετία αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ειδικά στην Ελλάδα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Ευθύνη μου όμως δεν είναι απλά να αναγνωρίζω το πρόβλημα, είναι ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προσπαθούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ένα εργαλείο, τα δημοσιονομικά μέτρα που λάβαμε το προηγούμενο διάστημα είναι ένα δεύτερο εργαλείο, τα 55 δισ. ευρώ.  Οι μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα τρίτο εργαλείο.  Το πρόγραμμα Γέφυρα στις τράπεζες που ουσιαστικά ο προϋπολογισμός επιδοτούσε τις δόσεις ενήμερων και μη δανειοληπτών, 500 εκατ.  ευρώ ήταν επίσης ένα εργαλείο. Άρα προσπαθούμε με τα εργαλεία τα οποία υλοποιούμε, με τις παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε και στην ενεργειακή κρίση ύψους περίπου 12 με 13 δισ. ευρώ  – αυτό κυμαίνεται ανάλογα με τις τιμές του φυσικού αερίου το 2022- να είμαστε κοντά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να μειωθεί το βάρος ».

Στην ερώτηση αν θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είπε πως «δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτό το οποίο γίνονταν τα τελευταία χρόνια.  επειδή μάλιστα ρωτήθηκα χθες για τα κατασχετήρια εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι για τα φυσικά πρόσωπα θα ήταν 73.860 το 2021, από 292.085 το 2017».

Για τους πλειστηριασμούς

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο  υπουργός έβαλε τέλος  στη Βουλή στο σχέδιο για νομοθετική ρύθμιση του θέματος που έχει ανακύψει με τους πλειστηριασμούς από servicers.

Όπως είπε,  “διαβάζω αναφορές σχετικά με ένα ζήτημα που έχει προκύψει με τον Άρειο Πάγο. Αναφορές με τίτλους όπως: «Η Κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς», «υπαναχωρεί η Κυβέρνηση στην τροπολογία», «υπαναχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών από την αρχική του πρόθεση να επιλύσει το θέμα νομοθετικά». Ξεκάθαρες απαντήσεις:

1 ον . Για να πάρει πίσω η Κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί. Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε.

2 ον. Πράγματι προτάθηκε  προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεδομένων και των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας, όλοι οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία, για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους.

Μέχρι σήμερα, παρά την πρόοδο, οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν, σημαντικά. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις.

Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων. Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η επιτυχία υλοποίησης του νέου νόμου θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας »

 

 

 

Exit mobile version