Quantcast
Ο χάρτης της ανεργίας στην Ευρώπη- Πώς διαμορφώνεται στους νέους ανά χώρα - enikonomia.gr
share

Ο χάρτης της ανεργίας στην Ευρώπη- Πώς διαμορφώνεται στους νέους ανά χώρα

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρώπη είναι κολλημένη σε μια κρίση μεγάλης ανεργίας. Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής ύφεσης, η ανεργία παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνική συνοχή ειδικά στις πιο αδύναμες οικονομίες.

Τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας δείχνουν πως ο μέσος ρυθμός ανεργίας μεταξύ 19 χωρών έπεσε στο 10,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2011.

Ωστόσο, υπάρχει μια τεράστια απόσταση που χωρίζει τις ισχυρότερες και τις πιο αδύναμες οικονομίες. Η ανεργία στη Γερμανία έφτασε σε υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο, στο 4,5%, ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 24,5%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, η οικονομία της Γερμανίας πηγαίνει σταθερά μπροστά – τα τελευταία έξι χρόνια ανοίγουν 33.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα! Αντιθέτως στην Ελλάδα, το 1/4 του πληθυσμού δεν εργάζεται καθόλου από το 2014. Αδυνατεί δηλαδή να βρει σταθερή δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην Ιταλία ο δείκτης ανεργίας παρέμενε στο 11,4% (τέλος Δεκεμβρίου). Όμως ο αριθμός των εργαζομένων Ιταλών έπεσε τον Δεκέμβριο κατά 21.000 συγκριτικά με τον Νοέμβριο – στα μητρώα ανεργίας ανεγράφησαν 18.000 Ιταλοί.

Αλλά πάλι δεν είναι μόνο ο Νότος που υποφέρει… Ο δείκτης ανεργίας της Φινλανδίας ανέβηκε κατά 0,4% στο 9,2% του πληθυσμού της χώρας στο τέλος του 2015. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό για τη Φιλανδία από το 1998, την προ-ευρώ εποχή δηλαδή. Η χώρα, σύμφωνα με τους οικονομικούς μελετητές είναι ο «νέος ασθενής» της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται πως σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, η ανεργία ως το 2020 θα έχει πέσει στο 9% στις χώρες της Ευρωζώνης. Αλλά το χειρότερο όταν μιλάμε για ανεργία είναι τα ποσοστά των νέων χωρίς δουλειά στην περιφέρεια του Νότου. Τα ποσοστά εδώ παραμένουν κολλημένα στο 50% του πληθυσμού της Ισπανίας και της Ελλάδας, ενώ ο μέσος όρος σε όλη την Ευρωζώνη είναι 22%.

 

Η ανεργία στους νέους

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.