O ΣΥΡΙΖΑ δεν τρομάζει πλέον κάποιους επενδυτές αναφέρει δημοσίευμα των FT

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρομοκρατεί πλέον κάποιους επενδυτές”, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Financial Times, το οποίο σημειώνει ότι ο πιο αναπάντεχος παράγοντας στην πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαλύσει τους χειρότερους φόβους τουλάχιστον ορισμένων επενδυτών. 

Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις που έκαναν επενδυτές στην εφημερίδα.

Ο Krishna Guha της εταιρείας Evercore ISI προειδοποιεί ότι, κατ’ ελάχιστον, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν “μία περίοδο τεσσάρων εβδομάδων αυξημένης αβεβαιότητας, στη διάρκεια της οποίας τα στοιχεία ενεργητικού της Ευρωζώνης με υψηλότερο κίνδυνο θα δυσκολευθούν να έχουν καλές επιδόσεις”.

Ο κ. Guha, όμως, πρόσθεσε: “Πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας θα αποδειχθεί πιο ρεαλιστής απ΄ότι υπονοεί η παλαιότερη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη και έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί μικρότερης σημασίας αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα και να επωφεληθεί από την πρώιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παρά να την εκτροχιάσει”.

 Ο Nick Wall, δαχειριστής χαρτοφυλακίου της εταιρείας Invesco, σημείωσε επίσης την πρόσφατη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να κινηθεί προς το πολιτικό κέντρο.”Θα χρειασθούν ιδιώτες επενδυτές, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να αρχίσουν να έχουν και πάλι ελλείμματα”, δήλωσε ο κ. Wall. 

“Σαφώς, η προοπτική νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της είναι ενοχλητική για τους επενδυτές και δεν είναι καθόλου καθαρό σε ποια έκταση μπορεί να γίνουν συμβιβασμοί”, δήλωσε ο Neil Mellor, υπεύθυνος για τη συναλλαγματική στρατηγική της εταιρείας Bank of New York Mellon. 

Άλλοι, ωστόσο, θεωρούν τις εκλογές ως μία δυνητική ευκαιρία αγορών, υποστηρίζοντας ότι μία ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λιγότερο προβληματικό απ’΄ότι αρχικά υπήρχε ο φόβος, και μπορεί ακόμη να είναι και θετική για την Ευρωζώνη συνολικά. 

“Η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει την ώθηση για να αμφισβητηθεί το δόγμα της λιτότητας”, δήλωσε ο Krishna Memani, επικεφαλής για τις επενδύσεις της εταιρείας Oppenheimer Funds., προσθέτοντας: “Η λιτότητα στην Ευρώπη είναι αντιπαραγωγική και η έξοδος από το αποπληθωριστικό σπιράλ απαιτεί ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική. Η Πορτογαλία δεν θέτει το ζήτημα αυτό, ούτε η Ισπανία ή η Ιταλία. Οι Έλληνες είναι τελικά τόσο απελπισμένοι, ώστε το φέρνουν στο προσκήνιο, και ίσως θα τεθεί πιο ενεργά αυτή τη φορά”. 

Ο Alberto Gallo της Royal Bank of Scotland φοβάται ότι οι ίδιες οι λαικιστικές δυνάμεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στην εξουσία στην Ελλάδα μπορεί να γίνουν αισθητές ευρύτερα στην Ευρώπη, θέτοντας εν αμφιβόλω αυτό που φάνηκε ως μία αρχική ανάκαμψη. “Καθώς μπαίνουμε στο 2015, το ισοζύγιο των κινδύνων είναι προς την πλευρά της καθόδου για την Ευρώπη. Οι πραγματικές απαντήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης βρίσκονται τώρα στα χέρια των πολιτικών”, δήλωσε. 

 

Exit mobile version