Ο οδικός χάρτης για έξοδο από την εποπτεία

Σχέδιο για έξοδο από την εποπτεία έχει το οικονομικό επιτελείο. Η πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 7 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους αποτελεί την κορωνίδα της στρατηγικής του οικονομικού επιτελείου, που επιδιώκει να στείλει ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα επιταχύνει το βήμα της για να βρεθεί στην πλήρη κανονικότητα και να κατακτήσει -ίσως και εντός του 2022- την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Με τη βαθμίδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα μπορεί να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα προσδώσει άλλη δυναμική στην ελληνική οικονομία.

Στις αρχές του 2022 θα διατεθούν 1,7 δισ. ευρώ που απομένουν από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και δύο δόσεις των διμερών δανείων που έχουμε λάβει από τις ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα, που ανέρχονται περί τα 40 δισ. ευρώ, και κυρίως τα κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ που έχουν αντληθεί από την αγορά με μέσο επιτόκιο κάτω από 1,5% και είναι διαθέσιμα για να χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή παλαιότερου ακριβού χρέους.

Η πρόωρη αποπληρωμή θα ωφελήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε πολλά επίπεδα. Θα βελτιώσει το προφίλ του χρέους, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στην αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ, ώστε να διαμορφωθεί κάτω από το 200% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για κινήσεις που, μαζί με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, τη σύνεση στη δημοσιονομική διαχείριση και τη δυναμική που θα δώσει στο ΑΕΠ η χρήση των πόρων, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα «πείσουν» τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα δικαιούται να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνεται ότι μέχρι το 2019 η χώρα μας είχε καταφέρει να περιορίσει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ σε περίπου 180% και τα ελληνικά ομόλογα θα είχαν επιστρέψει νωρίτερα στην επενδυτική βαθμίδα εάν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία. Με την επενδυτική βαθμίδα, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει και επισήμως το χαμηλό κόστος χρήματος, ενώ, παράλληλα, θα αναβαθμιστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και η ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων που θα προσελκύει η χώρα.

Η Ελλάδα, πάντως, έχει πάψει να θεωρείται από τους δανειστές της και τις αγορές ως το «μαύρο πρόβατο» και πλέον η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζεται θετικά, ως μια οικονομία που έχει βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και παρέχει τα εχέγγυα πως και σε αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης θα σταθεροποιηθεί, αλλά και στους όποιους δημοσιονομικούς κανόνες επανέλθουν ή αναμορφωθούν θα συμμορφωθεί.

Μπαράζ αναβαθμίσεων

Οι μέχρι τώρα κινήσεις των οίκων στέλνουν θετικά σήματα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο οίκος αξιολόγησης Scope αναβάθμισε το ελληνικό δημόσιο χρέος από BB σε BB+. Είναι μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και υψηλότερα από τις διαβαθμίσεις άλλων οίκων, ενώ και η DBRS Morningstar αναβάθμισε τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η χαμηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας είχε εμποδίσει την ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (APP), το οποίο υλοποιούσε ήδη πριν από την πανδημία.

Ακολούθησε η Moody’s, με την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών αλλά και τις διαρκείς ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με πιο πρόσφατη την εκτίμηση της Citi για ανάπτυξη σχεδόν 9% φέτος, που ενισχύουν το σενάριο μιας ταχύτερης πορείας προς την επενδυτική βαθμίδα.

Δύο είναι τα κρίσιμα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης (τελευταία για φέτος). Το πρώτο με τη Standard and Poor’s έγινε ήδη, ενώ στις 19 Nοεμβρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αξιολόγηση από τη Moody’s.

H Moody’s έχει διατηρήσει σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έχοντας όμως την κατάταξή της τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, στην κατηγορία Ba3. Για την Eλλάδα είναι κρίσιμη έστω μία αναβάθμιση.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


Exit mobile version