Ο νέος διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο Βεύης και τα ερωτηματικά για τη συνεργασία ΔΕΗ – CMEC

Η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές στη συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC στο project »Μελίτη», όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς.

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χθες ότι «το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο».
Η ανακοίνωση αυτή έφερε όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση της «Άκτωρ», που έχει υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο από την 1η Δεκεμβρίου 2014 (σ.σ. σύμβαση που δεν έχει μέχρι σήμερα επικυρωθεί από τη Βουλή), τονίζοντας ότι επιλέχθηκε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 14 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι.
Η «Άκτωρ» ελέγχει το 60% του λιγνιτωρυχείου και το υπόλοιπο 40% ανήκει στην ΔΕΗ και παραμένει κλειστό από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, τόσο η υφιστάμενη μονάδα Μελίτη 1 όσο και η υπό σχεδιασμό σε κοινοπραξία με την CMEC Μελίτη 2 εξαρτώνται για την τροφοδοσία τους και από την -αξιοποίηση- της Βεύης.
Άλλωστε το σχήμα του project Μελίτη περιλαμβάνει όπως είναι γνωστό και τη συμμετοχή των Άκτωρ και Τέρνα (σ.σ. η τελευταία με το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας), με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι εκκρεμεί η τελική επενδυτική απόφαση της CMEC για τη συμμετοχή της στο project. Εξελίξεις όπως αυτές με τη Βεύη ίσως οδηγήσουν τον κινεζικό κολοσσό σε «δεύτερες σκέψεις» αναφορικά με τις επενδύσεις στη χώρα μας, στερώντας έτσι έναν πολύτιμο εταίρο για τη ΔΕΗ.


ΠΗΓΗ: energia.gr

Exit mobile version