NYT: Το πλαστικό χρήμα μπορεί να «χτυπήσει» την παραοικονομία στην Ελλάδα

Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για την καταπολέμηση της παραοικονομίας στην Ελλάδα, καταλήγει άρθρο των New York Times.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι μπορεί να μην έχουν πολλά θετικά να επισημάνουν τόσο καιρό για τη χώρα λόγω των κλειστών τραπεζών μετά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το καλοκαίρι ή λόγω των capital controls που ισχύουν ακόμη, όμως, μέσα από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα, όπως τονίζουν, προέκυψε και κάτι θετικό: η άνθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

«Όταν έχεις πολλούς να χρησιμοποιούν κάρτες, αυτό γίνεται χιονοστιβάδα» τονίζει ο κ. Νίκος Βέττας, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας ενός πρόσφατου άρθρου, σύμφωνα με το οποίο εκτιμάται πως η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει περισσότερα δισεκατομμύρια σε φορολογικά έσοδα. «Υπάρχει μια ευκαιρία εδώ για να γίνει κάτι».

Από την παραοικονομία υπολογίζεται πως η χώρα έχει απώλειες σε φορολογικά έσοδα 12 δισ. ευρώ. Αλλά από τον Ιούλιο, οι Έλληνες, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν μεγάλα ποσά μετρητών στα χέρια τους, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν κάρτες. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες εξέδωσαν περισσότερες από 1,2 εκατ. καινούριες πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, ακόμη και σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν τις χρησιμοποιούσαν ποτέ μέχρι σήμερα.

Ακόμη και μετά τα capital controls, πολλοί Έλληνες προτιμούν να μη χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης της Ε.Ε. όσον αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι πολίτες έκαναν 189 ηλεκτρονικές συναλλαγές τον χρόνο το 2013, ενώ στην Ελλάδα ήταν 17 ανά πολίτη.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, έδωσαν στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία για να τα αλλάξουν όλα αυτά και να συμβάλουν στη μείωση της παραοικονομίας της χώρας.

Η κυβέρνηση τονίζει πως εξετάζει ένα ευρύ πακέτο μέτρων για να τονωθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Exit mobile version