Ντράγκι: Υπερασπίσθηκε την ετοιμότητα της ΕΚΤ να λάβει και νέα μέτρα

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπερασπίσθηκε με σημερινή ομιλία του την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να λάβει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι απάντησε ειδικότερα στις γερμανικές επικρίσεις, απορρίπτοντας την κριτική ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ τιμωρούν τους αποταμιευτές και δημιουργούν αδικαιολόγητους κινδύνους.

«Η ιστορία δείχνει ότι ο αποπληθωρισμός μπορεί να είναι το ίδιο επιζήμιος για την ευημερία και τη σταθερότητα των οικονομιών μας όσο και ο υψηλός πληθωρισμός», δήλωσε ο Ντράγκι.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ προχωρά ομαλά, αλλά υπογράμμισε τη βούληση της κεντρικής τράπεζας να κάνει περισσότερα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να λάβει μέτρα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα στα πλαίσια της εντολής της, για να διατηρήσει έναν κατάλληλο βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης», σημείωσε.

Ο Ντράγκι έστειλε το μήνυμα στη συνέντευξη τύπου που έδωσε τον Οκτώβριο ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να επεκτείνει τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (άνω του 1 τρις. ευρώ) και ότι θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος (σήμερα ανέρχεται σε -0,20%).

Σε συνέντευξη που έδωσε, ωστόσο, την Κυριακή σε ιταλική εφημερίδα, ο Ντράγκι είπε ότι παραμένει «ανοικτό το ερώτημα», αν θα χρειασθούν επιπλέον μέτρα νομισματικής στήριξης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η δήλωση αυτή καθώς και άλλες από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που θεωρούνται «γεράκια», οδήγησαν κάποιους αναλυτές να σημειώσουν ότι το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου δεν είναι τόσο σαφές όσο είχε αρχικά υποτεθεί.

 

Πηγή: WSJ

 

Exit mobile version