Quantcast
Ντράγκι: Ο χαμηλός πληθωρισμός θα αυξήσει πολύ το πραγματικό χρέος των ιδιωτών - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Ο χαμηλός πληθωρισμός θα αυξήσει πολύ το πραγματικό χρέος των ιδιωτών

δημοσιεύτηκε:

Αν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφωθεί για κάθε ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος από ότι προβλέπει η ΕΚΤ, το πραγματικό χρέος των επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα αυξανόταν κατά 700 δις. ευρώ, σε μία περίοδο που αυτό θα έπρεπε να μειωθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία που έκανε στο Έσμπορν της Γερμανίας. 

Στην ομιλία του αυτή, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε για πρώτη φορά αναλυτικά στους λόγους, για τους οποίους πρέπει η ΕΚΤ να επιδιώκει με όλα τα μέσα που διαθέτει την επίτευξη του στόχου της για τον πληθωρισμό.

«Ορισμένοι μπορεί να απορούν», είπε, «γιατί είμαστε τόσο επίμονοι στην επίτευξη του στόχους για τη σταθερότητα των τιμών», κάνοντας τη ρητορική ερώτηση: «Δεν είναι καλό για τον κόσμο, εάν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και τα πράγματα φθηνότερα;».

«Βεβαίως, βραχυπρόθεσμα, μία μείωση του πληθωρισμού βοηθά τους καταναλωτές», απάντησε, για να προσθέσει: «Εάν όμως ο πληθωρισμός διατηρηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο διάστημα, τότε τους κάνει κακό. Και αυτή είναι ειδικότερα η κατάσταση στο περιβάλλον της περιόδου μετά την κρίση χρέους, όπως αυτή που ζούμε σήμερα στην Ευρωζώνη».

Ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός περιπλέκει τη διαδικασία προσαρμογής μέσα στις χώρες, οδηγώντας σε υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, συνέχισε ο Ντράγκι. «Καθυστερεί τη διαδικασία διαμόρφωσης νέας ισορροπίας μεταξύ των χωρών, εμποδίζοντας τις χώρες που είχαν χάσει σε ανταγωνιστικότητα πριν από την κρίση να την επανακτήσουν. Και, εάν ο χαμηλός πληθωρισμός δεν είναι αναμενόμενος, αυξάνει το βάρος του πραγματικού χρέους, κάνοντας δυσκολότερο για μία οικονομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους».

Για παράδειγμα, είπε, εάν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ήταν μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος από το βασικό μας σενάριο για κάθε ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια, θα αύξανε το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες. «Αυτό μπορεί να μην ακούγεται μεγάλο νούμερο. Αλλά για μία πενταετία αντιστοιχεί σε 700 δις. ευρώ πρόσθετο κέρδος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε μία περίοδο που θα έπρεπε να μειώνεται».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.