Ντομπρόβσκις (Κομισιόν): “Όχι” σε διαγραφή, “ναι” σε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Μετά τον Όλι Ρεν ήρθε η σειρά του Αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις να κάνει σαφές ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να προχωρήσει σε “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο την περαιτέρω επιμήκυνσή του και ενδεχομένως μία πρόσθετη μικρή μείωση του επιτοκίου των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος στήριξης. 

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημείωσαν στο πρακτορείο ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να συζητήσει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αλλά το περιθώριο διαπραγματεύσεων είναι περιορισμένο (αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει προ τριών ημερών ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Εάν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει και να γίνει αποδεκτός στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει ρεαλισμό», τόνισε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιμήκυνση των λήξεων στα δάνεια της Ελλάδας και πιθανόν η εξαφάνιση των ήδη μικρών επιτοκίων σε μια μερίδα των εν λόγω δανείων, τονίζει. «Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι τα μέτρα που είχαν αναφερθεί στην ανακοίνωση του Νοεμβρίου του 2012: Η επιμήκυνση των δανείων και η κατάργηση του πολύ μικρού περιθωρίου επιτοκίων στο πρώτο πακέτο διάσωσης. Δεν έχω δει να συζητείται κάτι άλλο», σημείωσε.

«Η ευρωζώνη σίγουρα θα προετοιμαστεί να κάνει ό,τι μπορεί για να συμφωνήσει σε μέρος της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα όρια: δεν είναι αποδεκτή η διαγραφή χρέους. Και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση των οικονομικών της στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Τα στελέχη της ευρωζώνης θεωρούν ότι είναι δυνατή μια συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι η στάση του είναι σκληρή για προεκλογικούς λόγους, όπως και οι προειδοποιήσεις από τα κυβερνώντα κόμματα στην Ελλάδα ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη. «Σήμερα είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όλες οι πλευρές στέλνουν μηνύματα για να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους», σημείωσε.

Το ερώτημα είναι αν ο Τσίπρας μπορεί ή είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί μια νέα ελληνική κρίση, τονίζει το Reuters.

 

Exit mobile version