Στο τέλος ενός πολύ μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δηλώσεις του στο CNBC, με το αμερικανικό δίκτυο να κάνει λόγο για μια ιστορική ημέρα, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται για την Ελλάδα σχεδόν μια δεκαετία εξωτερικής οικονομικής βοήθειας.
«Σήμερα, γιορτάζουμε το τέλος ενός πολύ μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο CNBC μέσω email. «Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτό το επίτευγμα, εμμένοντας στις υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», πρόσθεσε.
Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να τερματίσει ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα που ζήτησαν οι πιστωτές, παρά τις αρχικές αμφιβολίες για το κατά πόσο ένα άπειρο κόμμα θα κατάφερνε να ολοκληρώσει αυτό το κοπιαστικό έργο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται περισσότερο για μια «συμβολική» στιγμή και ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία. «Και η ΕΕ και οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να δώσουν μια θετική ερμηνεία στην ολοκλήρωση της διάσωσης, αλλά δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για εορτασμούς», δήλωσε μέσω e-mail στο CNBC ο Κονσταντάιν Φρέιζερ, αναλυτής στην εταιρία TS Lombard.
Από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο κράτος, άρα δεν θα χρειαστεί να λάβει περαιτέρω δόσεις οικονομικής βοήθειας από τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Ως αποτέλεσμα, όταν το κρίνει κατάλληλο η Αθήνα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βγει στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της – σαν οποιαδήποτε άλλη χώρα σε μια σχετικώς υγιή οικονομική κατάσταση. Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής αναταραχής, η Ελλάδα μπορεί εν τέλει να κηρύξει οικονομική ανεξαρτησία. Και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επίσης με ικανοποίηση γυρίζουν σελίδα στην οικονομική κρίση που έπληξε σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.
«Σήμερα, ίσως υπάρχουν κάποιες θετικές κινήσεις στις ελληνικές αγορές ομολόγων, αντανακλώντας τον σημερινό παράγοντα του θετικού κλίματος, αλλά εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο μέρος της είδησης αυτής έχει ήδη προεξοφληθεί», δήλωσε ο Φρέιζερ από την TS Lombard. Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει την τρίτη της διάσωση με ένα «τεράστιο ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας», το οποίο σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια των αγορών για σχεδόν δύο χρόνια.
Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η Ελλάδα πρέπει ακόμα να ανοικοδομήσει τη φήμη της. «Τώρα η Ελλάδα χρειάζεται να φέρει εμπιστοσύνη στις αγορές και μέσω πολιτικών ενεργειών και μέσω της σταδιακής εξόδου της χώρας στις αγορές», ανέφερε μέσω e-mail στο CNBC ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, επικεφαλής ανάλυσης στην Axia. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, και παρά την έξοδο από το πρόγραμμα, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αναταραχή στις γειτονικές χώρες, καθώς, αν και δεν έχουν άμεση έκθεση, η Ελλάδα θεωρείται αδύναμος κρίκος, πρόσθεσε.
«Είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και πιθανόν θα τη χρησιμοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές του 2019», δήλωσε μέσω e-mail στο CNBC ο Ρικάρντο Γκαρσία, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη στη UBS. «Το τέλος (του προγράμματος διάσωσης) αναμένεται επίσης να ενισχύσει την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα καθώς και να προσελκύσει περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ, CNBC