Ντεζίρ: Ζήτησε τη διευκόλυνση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τη Γαλλία

Τη διευκόλυνση εισαγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τη Γαλλία, οι οποίες έχουν πληγεί εξαιτίας της επιβολής των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, ζήτησε ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ στις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας Βαγγέλη Αποστόλου και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε πρωτοβουλίες που ήδη προωθούνται προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και η γαλλική πλευρά δεσμεύτηκε να προσφέρει εγγυήσεις για τη διευκόλυνση των Ελληνικών εισαγωγών από τη Γαλλία, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.
«Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τους Έλληνες υπουργούς, βρέθηκε η κρίση που αντιμετωπίζουν τρεις τομείς της γαλλικής κτηνοτροφίας – το βοδινό κρέας, το χοιρινό και το γάλα – μετά την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, και ειδικά οι εξαγωγές βοδινού κρέατος», δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα. «Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% των γαλλικών εξαγωγών στο είδος αυτό, πρόσθεσε.
«Μιλήσαμε με τον Έλληνα αν. υπουργό Γεωργίας για την άρση του ελέγχου κεφαλαίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή των αγροδιατροφικών προϊόντων από τη Γαλλία», είπε ο κ. Ντεζίρ, τονίζοντας ότι σκοπός είναι να φτάσουν τα προ κρίσης επίπεδα. Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων.
Το πολιτικό μήνυμα ότι η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για την επιτυχημένη υλοποίηση του νέου προγράμματος, μετέφερε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ, στις συναντήσεις που είχε με τους Έλληνες υπουργούς, κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε υπουργός της ευρωζώνης στην Ελλάδα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου.
Ο κ. Ντεζίρ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις δυσκολίες υλοποίησης της συμφωνίας και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό ότι αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα ελάφρυνσης του Ελληνικού δημοσίου χρέους με διάφορες τεχνικές, όπως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του και η μείωση των επιτοκίων εξυπηρέτησής του.

Υποστήριξε, τέλος, ότι σήμερα υπάρχει η απαραίτητη δυναμική για να προχωρήσουν ριζικές αλλαγές στις ευρωπαϊκές δομές, στην κατεύθυνση εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών και ανάδειξης του κοινωνικού προσώπου της Ευρώπης, με τους πολίτες να έχουν ισχυρή παρέμβαση στον διάλογο που ξεκινά.

 

Exit mobile version