Quantcast
Νταβός: Ποια είναι τα μηνύματα για την ευρωπαϊκή οικονομία - enikonomia.gr
share

Νταβός: Ποια είναι τα μηνύματα για την ευρωπαϊκή οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Τις νέες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία θα ανακοινώσει την Τρίτη 31 Ιανουαρίου το ΔΝΤ. Παράλληλα επισημαίνεται πως στην σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που έγινε στο Νταβός η αναπληρώτρια γενική διευθύντριά του ΔΝΤ, Ρίτα Γκόπινατ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή ανοδική αναθεώρηση της παγκόσμιας οικονομίας το 2023  διότι διαφαίνονται προοπτικές ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα περιέγραψε τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας  στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ως λιγότερο κακές σε σχέση με τους φόβους που υπήρχαν πριν από 1-2 μήνες.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι λιγότερο κακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν σημαίνει ότι είναι και καλές. Η ίδια υπογράμμισε τις βελτιώσεις που έχουν υπάρξει από τη μείωση του πληθωρισμού και το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, αλλά πρόσθεσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 2,7% που προβλέπεται για το 2023 είναι ο τρίτος χαμηλότερος των τελευταίων δεκαετιών. «Προσοχή να μην πάμε στην άλλη πλευρά του φάσματος, από απαισιόδοξοι να γίνουμε πολύ αισιόδοξοι», είπε.

Τι λένε Λαγκάρντ – Ντομπρόβσκις για την ευρωπαϊκή οικονομία

Για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας μίλησαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αμφότερους να ξεκαθαρίζουν ότι έχουν φύγει οι μεγάλοι φόβοι.

«Τα νέα είναι πολύ πιο θετικά τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν θα είναι μία λαμπρή χρονιά (το 2023) αλλά θα είναι αρκετά καλύτερη από αυτή που φοβόμασταν», δήλωσε η Λαγκάρντ. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση που κατέγραψε τον Δεκέμβριο στο 9,2%  και ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της  μέσα στο 2023.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας, Βιλερουά ντε Γκαλό και Κλάας Κνοτ, υπενθύμισαν τις δηλώσεις που έκανε η  Λαγκάρντ στις 15 Δεκεμβρίου για τα επιτόκια. Όπως είχε πει οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι 50 μονάδες βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας) και περισσότερες από 2. Η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, θα είναι θετική για την ίδια την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά θα ενισχύσει και  τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, επειδή θα τείνει να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ ενδέχεται να  αποφύγει ακόμη και μία τεχνική ύφεση, δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. «Από το φθινόπωρο βλέπουμε κάποιες θετικές ενδείξεις», είπε  «όπως τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση των τιμών ενέργειας, επειδή οι αποθήκες μας ήταν γεμάτες στην αρχή του χειμώνα», ενώ σημείωσε και τον ήπιο καιρό που βοήθησε στην εξέλιξη αυτή.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στη χώρα του, η οποία θεωρείτο έως πρόσφατα ο αδύναμος κρίκος στην Ευρωζώνη, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αντίστοιχα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι δεν προβλέπεται ύφεση της γαλλικής οικονομίας.

Το Νταβός

Το Νταβός γνώρισε ξανά φέτος την αίγλη από τη συνάντηση που έγινε μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών, των επιχειρηματιών και των ακαδημαϊκών από ολόκληρο τον κόσμο στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ύστερα από  τη διακοπή 3 ετών που έγινε αναγκαστικά  λόγω του κορονοϊού.

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ήταν όπως και τα προηγούμενα χρόνια το βασικό θέμα των συζητήσεων στα πολυάριθμα πάνελ, μαζί με το μόνιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής και γεωπολιτικά θέματα, στα οποία φέτος δόθηκε ξεχωριστή έμφαση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η φετινή Σύνοδος έγινε σε μία δύσκολη περίοδο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου.

Οι θετικές εξελίξεις, ωστόσο, των τελευταίων 1-2 μηνών, όπως η σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, η ανθεκτικότητα της  ευρωπαϊκής  οικονομίας, η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών και η σταδιακή επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, προκάλεσαν μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον.

Η επικεφαλής της μεγάλης επενδυτικής εταιρείας Fidelity International, Αν Ρίτσαρντς, έδωσε το στίγμα των όσων συζητήθηκαν, λέγοντας ότι όσοι πήγαν στο Νταβός φεύγουν μάλλον με λίγο πιο θετική θεώρηση των πραγμάτων.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.