Τελεσίγραφο έως το τέλος αυτής της εβομάδας έδωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα να ζητήσει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος (μνημονίου) για διάστημα από 4 έως 6 μήνες, στη διάρκεια της οποίας θα μπορέσει η Ελλάδα να επιδιώξει αλαλγές που επιθυμεί στο πρόγραμμα, αλλά μόνο σε συμφωνία με τους θεσμούς (όπως θα ονομάζεται εφεξης η τρόικα).
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει μονομερείς αλλαγές που έχει εξαγγείλει σε κρίσιμους τομείς, όπως η φορολογία, οι διωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Αλλαγές θα μπορούν να γίνονται μόνο αφού υπάρξουν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα και υπάρξει συμφωνία των θεσμών.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει ενός δημοσιονομικών στόχων το πρόγραμμα, αν και δεν είναι σαφές αν οι στόχοι αυτοί θα αφορούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, που προβλέπει το σημερινό πρόγραμμα ή ένα μικρότερο πλεόνασμα (η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τα πλεονάσματα να περιορισθούν στο 1,5% του ΑΕΠ). Στο προσχέδιο που δόθηκε στο Eurogroup ως βάση συζήτησης, αναφέρεται ότι ¨οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν τα κατάλληλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και την κατάλληλη χρηματοδότηση για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε εναρμόνιση με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.
Ο κ. Ντάισελμπλουμε είπε ότι θεωρεί πως αυτό που έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ως πρόγραμμα – γέφυρα αποτελεί ουσιαστικά την παράταση του σημερινού προγράμματος, η οποία με την κατάλληλη ευελιξία θα δώσει το περιθώριο για αλλαγές στο σημερινό πρόγραμμα. Σε ερώτηση, αν πρόκειται για θέμα φρασεολογίας, γιατί δεν δέχεται το Eurogroup τον όρο πρόγραμμα – γεφυρα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι είναι και θέμα ουσίας, επειδή πρέπει να υπάρχει χρόνος για να εξετασθεί ποιες αλλαγές της ελληνικής πλευράς μπορεί να γίνουν δεκτές.