Ντάισελμπλουμ: Σε 4 εβδομάδες η συμφωνία για το δάνειο του ESM

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα  από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα χρειασθεί πιθανότατα 4 εβδομάδες, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έως τότε, θα πρέπει να υπάρξει μία χρηματοδότηση – γέφυρα, αλλά το θέμα αυτό, είπε, είναι δύσκολο και για τον λόγο αυτό ανατέθηκε σε μία ομάδα ειδικών να εξετάσουν τις εναλλακτικές δυνατότητες και να κάνουν εισήγηση. 

Αν την Τετάρτη, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, ψηφισθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τη μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής και επικυρωθεί αυτό από τους θεσμούς, τότε θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup το πρωί της Πέμπτης για να δοθεί το πράσινο φως για την ψήφιση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης που πρέπει να την επικυρώσουν (πρόκειται για έξι ή επτά εθνικά κοινοβούλια). 

Μέσω μίας άλλης τηλεδιάσκεψης, αναμένεται να δοθεί εντολή στους θεσμούς για να αρχίσει η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τη σύναψη της συμφωνίας για τριετές προόγραμμα. 

 

                                                         Μοσκοβισί

 

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε απαιτητική, αλλά ισορροπημένη τη συμφωνία. Όσον αφορά την απόφαση της συνόδου κορυφής να επισκέπτονται οι εκπρόσωποι των θεσμών (της πρώην τρόικας) την Ελλάδα για διαβουλεύσεις, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνονται μακροχρόνιες επισκέψεις, όπως στο παρελθόν, αλλά ούτε και να μην υπάρχουν καθόλου επισκέψεις. 

 

                                                    Ρέγκλινγκ

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση από τον ESM θα γίνεται μόνο με βάση την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας, όπως είναι η τακτική που ακολουθείται εδώ και εξήντα χρόνια σε ανάλογα προγράμματα. 

 

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

 

Exit mobile version