Ντάισελμπλουμ: Αναδιάρθρωση του χρέους μόνο με νέο πρόγραμμα και νέους όρους

Αμετακίνητη στη θέση της να μην προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν συζητηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα παραμένει η Ευρωζώνη, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει τη ρύθμιση του χρέους τώρα, για να υπογράψει συμφωνία με τους πιστωτές.

H απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είναι ακόμα σε ισχύ, όπως είναι και οι προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS) Κλάους Ρέγκλινγκ αμέσως μετά την ετήσια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣ, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί μια συμφωνία για το τι θα υπάρχει στο πρόγραμμα και μετά να γίνει η συζήτηση για το τι θα ακολουθήσει.

Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική πρόταση για αγορά χρέους από τον ΕΜΣ, o Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νέο πρόγραμμα, με καινούργια χρήματα από τον ΕΜΣ και ως εκ τούτου θα συνοδευόταν από νέους όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και οι ωριμάνσεις είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά, καθιστώντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους «εύκολη».

Μάλιστα, σε έκθεση του ΕΜΣ, σημειώνεται ότι το ελληνικό χρέος έχει μειωθεί κατά 49% σε όρους παρούσας αξίας, σε σχέση με το ύψος που είχε το 2013, μετά από διαδοχικές ρυθμίσεις και ότι τώρα είναι βιώσιμο (sustainable).

Επιπλέον, ο κ. Ρέγκλινγκ ερωτηθείς σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει ενδεχόμενη μη εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, απάντησε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Μηχανισμού υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια από τον ΕΜΣ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως η Ελλάδα δανειζόμενη από τον ΕΜΣ εξοικονομεί περί τα 8 δισ. κάθε χρόνο (για το 2013 και το 2014).

 

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters

Exit mobile version