Quantcast
Ντάισελμπλουμ: Αν θέλετε χρήματα, ζητήστε παράταση του μνημονίου - enikonomia.gr
share

Ντάισελμπλουμ: Αν θέλετε χρήματα, ζητήστε παράταση του μνημονίου

δημοσιεύτηκε:

Αν η Ελλάδα θέλει να συνεχισθεί η χρηματοδότησή της από την Ευρωζώνη, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για παράταση του ισχύοντος προγράμματος στήριξης  έως τις 16 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, σημειώνει το Reuters, η επέκταση του ισχύοντος προγράμματος, έστω και προσωρινά, θα σήμαινε και τη συμφωνία να παραταθούν οι όροι του μνημονίου που το συνοδεύουν που αμφισβητούνται έντονα από την Ελλάδα, αφήνοντας λίγο κοινό έδαφος μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωζώνης. 

“Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της, πώς θέλει να προχωρήσει με το τρέχον πρόγραμμα”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. 

Ο ίδιος τόνισε ότι η σύνοδος του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του προγράμματος, επειδή ορισμένες χώρες πρέπει να ζητήσουν την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλιά τους. 

Το σημερινό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και αν δεν παραταθεί, η Ελλάδα δεν θα έχει χρηματοδότηση ή ελάφρυνση του χρέους της από την Ευρωζώνη ή το ΔΝΤ και έχει λίγες πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, αναφέρει το Reuters, 

“Φυσικά, αυτό θα απαιτούσε και μία συμφωνία για τους όρους που θα συνοδεύουν το πρόγραμμα. Είναι κάτι που υπάρχει στους κανόνες μας”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup. 

Ο ίδιος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, δηλώνοντας μόνο ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την Ευρωζώνη, εάν λάβει συνετές αποφάσεις για τις δαπάνες (δηλαδή, αν συγκρατήσει τις δαπάνες της). 

“Εξαρτάται πολύ από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, Εάν είναι συνετοί στον προυπολογισμό τους, εάν λάβουν τα σωστά μέτρα, είμαι βέβαιος ότι οι αγορές, οι νομισματικές Αρχές και οι πολιτικοί θα έχουν αρκετή εμπιστοσύνη σε αυτούς”.  

 

Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.