Νοσοκομεία: Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι -Τι ζητούν ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ

νοσοκομεία

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσει σήμερα από τις 10π., μέχρι τις 3μμ  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκειμένου να ικανοποιηθούν μια σειρά από αιτήματα τους όπως η ένταξη του κλάδου τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  και μετά πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών. «Εάν θέλουμε να ξανακάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ, χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση. Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων σχετίζεται με τις χαμηλές αμοιβές, τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τον εμπαιγμό με την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την άρνηση μονιμοποίησης των συμβασιούχων» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ 

«ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΕΚΑΒ

ΑΤΤΙΚΗ : ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10.00-15.00

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΤΑΔΙΟΥ 29) ΣΤΙΣ 10.30πμ

Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών

θα επιδιωχθούν συναντήσεις με Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10.00 -15.00

Μορφές δράσης με αποφάσεις των Σωματείων κατά τόπους στα Νοσοκομεία ή ΔΥΠΕ

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ΝΟΣΕΙ!!!

Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. Η Δημόσια Υγεία δεν φτιάχνει με τέτοιο ύψος Δημοσίων δαπανών. Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν.
Υποχρέωση του Κράτους είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Είναι αδιανόητο να μετακυλίεται το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ στους ασθενείς.
Κάθε μήνα αποχωρούν αρκετοί υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, αφού υπηρετούντες συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι αλλάζουν Νοσοκομείο.
Υπάρχει δέσμευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας.

Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να αναζητήσει λύση για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων με συναίνεση όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται. Η εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων πολλών ταχυτήτων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις.
Έχουν απομείνει 5.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, καθότι οι υπόλοιποι 1.000 απολύθηκαν αφού εγκαταστάθηκαν εργολάβοι. Και οι 5.000 που απέμειναν απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Ζητάμε να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους και να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Εργάζονται 7 χρόνια και πλέον με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και είναι άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία.

Τα Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δις ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται λοιπόν να σκορπάνε χρήματα στους εργολάβους.
Εάν θέλουμε να ξανακάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ, χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων σχετίζεται με τις χαμηλές αμοιβές, τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τον εμπαιγμό με την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την άρνηση μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Ακόμη και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας υπάρχουν διαχωρισμοί και αδικίες. Στην Πρόνοια ακόμη δεν εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος και στα Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία εκδόθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο Επικράτειας για ακύρωση των αποφάσεων και ένταξη όλων των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, σε μια εκ των κατηγοριών του επιδόματος χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Τα μπόνους που ανακοινώθηκαν θα διχάσουν και θα διαιρέσουν το προσωπικό. Δεν τα θέλουμε. Όπως δεν θέλουμε τα χρήματα των ασθενών μέσω της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του ΕΣΥ (απογευματινά χειρουργεία κλπ)
Εν μέσω χειροκροτημάτων την περίοδο της πανδημίας συστήθηκε Επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας για την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Εδώ και τρία χρόνια το θετικό πόρισμα της Επιτροπής δεν εφαρμόζεται. Επαγγέλματα Υγείας όπως Νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ. που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ (συμβασιούχοι, νεοπροσληφθέντες) που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Παρότι πια έχουμε το ίδιο ασφαλιστικό φορέα το ΕΦΚΑ και κάνουμε την ίδια δουλειά.
Έτσι έχουμε χιλιάδες νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες συναδέλφων που υπηρετούν στο ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ που βγαίνουν στη σύνταξη 67 ετών ή 62 ετών με πάνω από 40 χρόνια εργασίας.

Νοσηλεύτριες προσλήφθηκαν στο ΕΣΥ σε πολύ νεαρή ηλικία και συνταξιοδοτούνται 62 ετών μετά από 45 χρόνια εργασίας. Για κανέναν κλάδο εργαζομένων στο Δημόσιο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Πως είναι δυνατόν με δεδομένη την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα των επαγγελμάτων, υγειονομικοί που υπηρετούν στο ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, Πρόνοια να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών, ή να αντέξουν να εργάζονται 45 χρόνια;
Έχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου για την ένταξή μας στα ΒΑΕ και απορρίφθηκε. Υπηρετούν στο ΕΣΥ περί τους 2.800 υπάλληλοι με το πρόγραμμα των 4.000 του ΟΑΕΔ (τώρα ΔΥΠΑ) οι οποίοι υφίστανται τις μεγαλύτερες μισθολογικές αδικίες σε σχέση με κάθε Δημόσιο Υπάλληλο. Εργάζονται 7 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων χωρίς να δικαιούνται ωρίμανση στα μισθολογικά κλιμάκια και επιδόματα.
Όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί καθώς επίσης και το ωρομίσθιο. Ο μισθός Νοσηλευτών και Διασωστών είναι 800 ευρώ, των τραυματιοφορέων 680ευρώ. Το κυκλικό ωράριο (8 νύχτες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά και τρεις αργίες) αμείβονται με 120 ευρώ συνολικά. Ο μισθός του Γιατρού είναι 1850 ευρώ. Κοροϊδία!!!

Η προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια για τους ΤΕ και ΠΕ είναι ανά δύο χρόνια. Για τους ΔΕ και ΥΕ ανά τρία χρόνια. Πρόκειται για άνιση μεταχείριση που πρέπει να διορθωθεί.

Εξαιτίας όλων αυτών ενισχύεται το κύμα φυγής των υγειονομικών από το ΕΣΥ. Πριν τα μνημόνια οι επαγγελματίες υγείας θεωρούσαν το ΕΣΥ ελκυστικό χώρο εργασίας με καλούς μισθούς, καλές συνθήκες εργασίας, ευκαιρίες για εκπαίδευση και επαγγελματική εξέλιξη. Μετά τα Μνημόνια άρχισε ο κατήφορος, η αντίστροφη πορεία. Αναπόφευκτα φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση με τους υγειονομικούς να αποχωρούν μαζικά από το σύστημα.
Εάν δεν δοθούν επιπλέον χρήματα στη Δημόσια Υγεία, ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα. θα κλείσει την πόρτα» .

 

Σε στάση εργασίας προχωρούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής

Στάση εργασίας μέχρι και τις 12μ  πραγματοποιούν και οι  νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής. 

Η Ένωση Ιατριών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζητεί από το υπουργείο Υγείας  να αποσυρθεί η απόφαση για την  έναρξη ειδικότητας των νέων γιατρών που  παραβιάζει τη σειρά αναμονής μέσω ποσόστωσης και εξετάσεων.

«Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των κλινικών και φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό»  σημειώνει  η ΕΙΝΑΠ. Η ρύθμιση αυτή προέκυψε ύστερα από πρόταση του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Για το λόγο αυτό, η ΕΙΝΑΠ θα πραγματοποιήσει  στις 10 πμ  κινητοποίηση στο ΚΕΣΥ  και ζητεί να έχει  συνάντηση στις 12:00 με τον πρόεδρο του Συμβουλίου.

 

 

 

Exit mobile version