Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για ενέργεια: Τι αλλάζει στις ρευματοκλοπές και στην καθολική υπηρεσία των καταναλωτών

ενέργεια

Μέχρι τις 15 Απριλίου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις  για τον τομέα της  ενέργειας. Αναλυτικά σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπονται  μεταξύ άλλων:

Η εφαρμογή του προγράμματος Απόλλων

Ο στόχος του προγράμματος είναι ο ενεργειακός  συμψηφισμός προκειμένου να έχουν  φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ  οι ευάλωτοι καταναλωτές, οι δήμοι, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ. Μάλιστα οι φάσεις του εν λόγω προγράμματος θα είναι 6 και θα ξεκινάει με την  σύσταση ενεργειακής κοινότητας πολιτών από την κάθε περιφέρεια της χώρας εντός 6μηνών.

 Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ρευματοκλοπών

Επίσης με το εν λόγω νομοσχέδιο  επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ρευματοκλοπών.  Αυτό θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων:

Περικοπές παραγωγής σε μονάδες ΑΠΕ

Διαγωνισμούς για περισσότερο ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο ηλεκτρισμού και για μικρά φωτοβολταϊκά προκειμένου να λάβουν ταρίφα προβλέπει μεταξύ άλλων το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου.

Σημειώνεται δε πως η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ θα έχει περιθώριο  9 μηνών που  θα «τρέχει» από την 1 Μαΐου 2024 προκειμένου να συντάξει την εισήγηση της προς τον υπουργό για την πολιτική των περικοπών στις ΑΠΕ αλλά και το μηχανισμό αποζημίωσης ( μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ) που αναμένεται να ισχύσει από την Άνοιξη του 2025.

Επίσης από τον Μάιο και μετά  οι διαχειριστές  του συστήματος και του δικτύου (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) θα αποφασίζουν για τις περικοπές ισχύος στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειδικού  μεταβατικού  καθεστώτος. 

Η ΕΔΕΥΕΠ

Η  ΕΔΕΥΕΠ θα μπορεί να λαμβάνει μέρος σε κοινοπραξίες περί υπεράκτιων αιολικών πάρκων προκειμένου να διεξαχθούν ανεμολογικές μελέτες για τα πρώτα έργα που θα γίνουν. 

Επίσης εισάγεται μια νέα κατανομή στην αυτοπαραγωγή ανά υποσταθμό του ΕΔΔΗΕ για τους καταναλωτές που θα μπορούν να κάνουν χρήση της.

Μέτρα για την Καθολική Υπηρεσία (ΚΥ) των καταναλωτών 

Προσδιορίζεται η χρονική  διάρκεια που θα παραμένει ο καταναλωτής  ηλεκτρικής ενέργειας στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΥ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κακόβουλοι οφειλέτες . Ενώ την ίδια στιγμή  θα δίνεται και η δυνατότητα σε πελάτη που έχει περιέλθει στο ίδιο καθεστώς να παραμείνει σε αυτό επ’ αόριστoν εάν εξοφλεί τους λογαριασμούς που εκδίδονται από τον εκάστοτε Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας. Αυτός ο προμηθευτής θα πρέπει να προμηθεύει οικιακούς πελάτες και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι 25 kVA που  είτε έχουν αδρανήσει σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής προμηθευτή, είτε δεν μπορούν να βρουν προμηθευτή στην απελευθερωμένη αγορά. Εάν όμως ο υπόχρεος δεν είναι συνεπής στην πληρωμή τότε το  μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας θα περιορίζεται στους 4 μήνες.

Κατάργηση δόσεων για την καταβολή του τέλους βεβαίωσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων

Οι δύο δόσεις για την καταβολή του τέλους βεβαίωσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων καταργούνται. Ενώ δίνεται η δυνατότητα αναβίωσης σε σταθμούς που έχουν καταβάλει την πρώτη δόση και έχουν προχωρήσει αδειοδοτικά τα έργα καταθέτοντας τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές αλλά έχει εκπνεύσει η προθεσμία για τη δεύτερη δόση.

Αλλά δίνεται και η δυνατότητα χορήγησης παράτασης ή αναστολής προθεσμιών για υδροηλεκτρικούς σταθμούς που ανήκουν σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού όσον αφορά τις προθεσμίες υλοποίησής τους και τη διάρκεια της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και της Άδειας Εγκατάστασης.

 

 

Exit mobile version