Νόμος Κατσέλη: Fund ζητεί από οφειλέτη επιπλέον 2.000 ευρώ χωρίς αιτιολογία – Τι πρέπει να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις

δάνεια

Fund ζητεί από συνεπή οφειλέτη που είναι ενταγμένο στον Νόμο Κατσέλη να καταβάλει επιπλέον 2.000 ευρώ για οφειλή που δεν υπάρχει.

Πρόκειται για τη μητέρα της κ.Δήμητρας που έχει πάρει δάνειο αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα επικοινωνίας με fund. « Πρόκειται για μία υπόθεση που έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη.  Και ενώ η μητέρα μου εξοφλεί πάντοτε χρονικά και συνεπώς και σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, της ζητούν αιφνιδίως μία – κατά τα λεγόμενά τους ληξιπρόθεσμη οφειλή, ύψους περίπου 2.000 ευρώ πέραν των δόσεων. Αυτή απαιτείται μόνο τηλεφωνικά και χωρίς αιτιολόγηση δίνοντας μία προθεσμία 7 ημερών πέραν της οποίας απειλούν με εξώδικο. Αναφέρουν μάλιστα ως πιθανή συνέπεια την έκπτωση από τον νόμο που διασφαλίζει την  προστασία της  πρώτης κατοικίας »,  είπε η κ. Δήμητρα στο Mega και πρόσθεσε πως « η μηνιαία δόση είναι περίπου 250 ευρώ αλλά την πλήρωνε με συνέπεια. Αλλά περιμένουμε την αύξηση λόγω της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ»

« Από τη στιγμή που ανέλαβα-  έχω ζητήσει επανειλημμένα να μας κοινοποιήσουν από πού προκύπτει αυτή η οφειλή, ώστε να ξέρουμε ότι εάν βεβαιώνεται από κάπου, φυσικά και θα την εξοφλήσουμε άμεσα, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αλλά η  απάντησή τους είναι  πάντα η ίδια, μας λένε “δεν ξέρουμε, δεν έχουμε εικόνα”.  Και εδώ υπάρχει μια εύλογη ένσταση διότι αυτός που απαιτεί έχει την υποχρέωση να δικαιολογήσει ή μάλλον να αποδείξει αυτό που απαιτεί»,  επεσήμανε η κ. Δήμητρα.

Τι απαντούν τα funds;

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, «η  απάντησή τους επί λέξει: ότι πρώτα θα εξοφλήσετε, θα μας στείλετε την απόδειξη της εξόφλησης και  μετά θα καταθέσετε εγγράφως ένα αίτημα ότι αμφισβητείτε την απαίτηση, και αν έχουμε κάνει λάθος, θα σας επιστρέψουμε το ποσό.  Είναι σαν να σου λένε ότι δεν σου λέω τι είναι αυτό που οφείλεις αλλά πλήρωσέ το γιατί αλλιώς θα σας πάρω το σπίτι».

«Αφενός δεν υπάρχει τίποτα δεσμευτικό εκ μέρους του fund, δεν υπάρχει ποτέ γραπτή επικοινωνία δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αποτελέσει αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο, δηλαδή κάτι άμεσα ελέγξιμο κι αμφισβητήσιμο προς την νομική του εγκυρότητα. Και το κυριότερο κατά την άποψή μου είναι ότι οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη είναι παλαιότερες υποθέσεις που αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης πλέον ηλικίας.  Και ενώ εμείς  αυτή στιγμή που μιλάμε μπορεί να έχουμε μία άλλη απόσταση και άλλη  ψυχραιμία μιλώντας γι’ αυτά, οι γηραιότεροι δεν  είναι ούτε ψυχικά  θωρακισμένοι  έναντι της απειλής  και του  εκφοβισμού  » συμπλήρωσε.

Τι λένε οι ειδικοί

Για το θέμα των funds αλλά και για τους συνεπείς δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη μίλησε  σήμερα η δικηγόρος διαμεσολαβήτρια, Νανά Παπαδογεωργάκη στο Mega. 

«Δημιουργείται η πεποίθηση εδώ και πολλά χρόνια με βάση τις αποφάσεις  του Νόμου Κατσέλη ότι οι δόσεις είναι συγκεκριμένες με βάσει το επιτόκιο έτσι όπως προβλέπονται στις δικαστικές αποφάσεις. Το επιτόκιο αυτό προβλέπεται από το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας-  έχει μια μικρή επιβάρυνση σε σχέση με τη δόση που αναφέρουν οι δικαστές έτσι όπως περιγράφουν την απόφαση και εκεί σταματάει » είπε .

Στην συνέχεια ρωτήθηκε τι γίνεται σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν πληρώσει στο Fund για οφειλές που του επιβάλει χωρίς να υπάρχουν . Δεν μπορεί  οποιοδήποτε  Fund να στέλνει ειδοποιητήριο με οφειλές  στον οφειλέτη  χωρίς να υπάρχει  μια αιτιολογία από που προκύπτει αυτό το ποσό, ξεκαθάρισε και επεσήμανε πως  από εκεί και πέρα ο οφειλέτης  δεν υποχρεούται να τις πληρώσει .Και εάν τυχόν του έρθει κάποιο σχετικό νομικό έγγραφο, τότε θα πρέπει με την αλληλογραφία που θα έχει εκείνη τη στιγμή  να την προσκομίσει στα δικαστήρια και να πει  ”  ότι εγώ αυτά τα έχω κάνει “.

Τέλος επεσήμανε πως το επιτόκιο της δόσης δανείου για τους πολίτες που είναι ενταγμένοι στον  Νόμο Κατσέλη αλλάζει.  « Όπως λένε πολλές δικαστικές αποφάσεις το ποσό που επιδικάζεται στον δανειολήπτη είναι με βάση το επιτόκιο αποπληρωμής που ισχύει με βάση το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας  το οποίο δεν είναι το ίδιο καθώς κάθε μήνα αλλάζει. Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ επηρεάζει τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη .  Η απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορεί να προστατεύσει την αύξηση των επιτοκίων »  σημείωσε.

 

 

Exit mobile version