Νερό: Θα αυξηθούν οι τιμές στα τιμολόγια; Τι απάντησε ο Σκυλακάκης

νερό

Στα σκαριά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται  μια ολόκληρη στρατηγική για το θέμα του νερού.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης περί λειψυδρίας «για φέτος υπάρχουν τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο, εμείς ερχόμαστε και ενισχύουμε το αρμόδιο υπουργείο και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια
ολόκληρη στρατηγική για το θέμα του νερού την οποία και θα συζητήσουμε ενδοκυβερνητικά. Η στρατηγική έχει διάφορα κομμάτια, ένα κομμάτι είναι ότι μελετάμε κατά περιοχή τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γιατί είχαμε μια γενική εικόνα ως τώρα και θα υπάρχουν και μια σειρά από δράσεις που θα ανακοινωθούν».

Και συνέχισε λέγοντας πως «η λειψυδρία είναι τεράστιος κίνδυνος. Στην Ανατολική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Δεν είναι θέμα φετινό, το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι αυτή η λειψυδρία θα χειροτερεύει στα επόμενα χρόνια με βάση αυτά που ξέρουμε για την κλιματική κρίση».

Για τα τιμολόγια

Επίσης ρωτήθηκε εάν σε αυτές τις δράσεις στις κρίσιμες περιοχές μπορεί να υπάρξει και αύξηση τιμολογίων για να μειωθεί η κατανάλωση.

«Το πρόβλημά μας με την κατανάλωση είναι κατά κύριο λόγο οι μεγάλες απώλειες κατά 40-50% συνεπώς όταν έχεις νερό που χάνεται κατά 40-50% αυτό είναι καίριο θέμα. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αλλάξεις πηγές, δηλαδή αν νησιά βασίζονται μόνο στον υδροφόρο ορίζοντα που είναι περιορισμένος, θα πρέπει να κάνουμε στα νησιά ειδικά μια στροφή προς την αφαλάτωση. Αυτή είναι μια δεύτερη γενική κατεύθυνση γιατί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας δεν είναι κάτι ανεξάντλητο είναι συνάρτηση της βροχής που πέφτει τον χειμώνα, αν προβλέπεις ότι δεν θα πέφτει βροχή ή θα πέφτει πολύ λιγότερη τότε πρέπει να κινηθείς προς την αφαλάτωση.

Και ταυτόχρονα χρειάζεται και μια μεταρρύθμιση, την οποία συζητούμε με την ΚΕΔΕ, για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση στο νερό έτσι ώστε να έχεις πιο αποτελεσματικούς φορείς διαχείρισης. Επίσης λέτε να αυξηθούν οι τιμές, εγώ θα έλεγα να αυξηθεί η εισπραξιμότητα σε περιοχές που δεν υπάρχει. Υπάρχουν περιοχές που δεν υπάρχει καλό ποσοστό εισπραξιμότητας» απάντησε.

 

Exit mobile version