Νέος Υπερ- Τειρεσίας: «Φακελωμένος» κάθε πολίτης ακόμη και για μια απλή κάρτα τραπέζης

Τειρεσίας

Με μια απλή αίτηση θα μπορεί πλέον κάθε πολίτης πριν διαβεί το κατώφλι ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για να αιτηθεί δάνειο να γνωρίζει εκ των προτέρων το πώς θα τον… αντιμετωπίσουν.

Το «προφίλ» που διατηρεί, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των όποιων υποχρεώσεών του, είναι εκείνο που ουσιαστικά και θα καθορίσει τους όρους δανειοδότησής του. Όλα αυτά τα δεδομένα για κάθε Έλληνα τα διατηρεί πλέον σε ειδικό «φάκελο» η Τειρεσίας ακόμη και για εκείνους που είναι κάτι παραπάνω … από «εντάξει» στις υποχρεώσεις τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Από την άλλη πλευρά βεβαίως, μπορεί να αιτηθεί και την διαγραφή των σχετικών δεδομένων από το αρχείο ή τον«εμπλουτισμό» και την διόρθωση τους! Το σίγουρο είναι πως πια η Τειρεσίας έχει «φακελωμένο» κάθε Έλληνα πολίτη αρκεί απλά να έχει λάβει κάποιο δάνειο (ακόμη και αν αυτό είναι ενήμερο) ή να διατηρεί στην κατοχή του κάποια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Πώς ενημερώνεστε για την πιστοληπτική σας ικανότητα

Άλλωστε, η βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας ή «Behavior Scoring», συνιστά πια βασικό εργαλείο αξιολόγησης για τον προσδιορισμό της πιστοληπτικής ικανότητας ενός πελάτη, πριν από τη λήψη έγκρισης από τον δανειστή.

Η βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, υπολογίζεται με τη χρήση μαθηματικών αλγορίθμων που βασίζονται στο πιστωτικό ιστορικό, τα δημογραφικά στοιχεία και τις οικονομικές συνθήκες του δανειολήπτη, με την Τειρεσίας να λειτουργεί πλέον ως «Γραφείο Πίστης» ή CreditBureau, όπως αποκαλούνται στο εξωτερικό.

Οι δανειστές και άλλοι οργανισμοί χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να αξιολογήσουν τον δυνητικό κίνδυνο αθέτησης της πίστωσης του υποψηφίου, χρησιμοποιώντας το πιστωτικό «σκορ», για να μετριάσουν την πιθανότητα ζημιών από επισφαλείς οφειλές.

Με άλλα λόγια, με αυτά τα δεδομένα κρίνει κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυματι προϊόν θα χορηγήσει σε κάθε του πελάτη.

Τα Αρχεία Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς που διατηρεί η Τειρεσίας έχουν να κάνουν, με:

– Αθέτηση υποχρεώσεων – υποθηκών & προσημειώσεων (ΣΑΥ-ΣΥΠ)

– Συγκέντρωση Χορηγήσεων (ΣΣΧ)

– Έλεγχο Κινδύνων (ΤΣΕΚ)

Αν ένας πολίτης θελήσει να μάθει ποια είναι η πιστοληπτική του ικανότητα, μπορεί να το κάνει με μια απλή υπεύθυνη δήλωση στο gov.gr. Μέσω της υπηρεσίας «e-dilosi», συμπληρώνει μία υπεύθυνη δήλωση, όπου αναφέρει όλατα στοιχεία του,καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Μετά τη δημιουργία της υπεύθυνης δήλωσης, αποθηκεύει το αρχείο σε μορφή pdf. Επισυνάπτει το αρχείο σε mail και το αποστέλλει στη διεύθυνση tiresias@tiresias.gr

Αμέσως μετά θα υπάρξει απάντηση από την Τειρεσίας στο email που έχει δηλώσει, όπως και σχετικό sms στο κινητό που επίσης έχει δηλωθεί.

Ποια αρχεία διατηρεί η Τειρεσίας για αθέτηση υποχρεώσεων

Ένα από τα αρχεία που διατηρεί η Τειρεσίας είναι αυτό των δεδομένων αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) και υποθηκών – προσημειώσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για στοιχεία αθέτησης συγκεκριμένων οικονομικών υποχρεώσεωνκαι αφορούν σε:

Αλλά και:

Πώς γίνεται ο έλεγχος… κινδύνου

Υπάρχει βεβαίως και το αρχείο ελέγχου κινδύνων (ΤΣΕΚ) που αφορά και αυτό σε:

Επιπλέον παρέχονται στοιχεία Επιχειρηματικής Πληροφόρησης:

δεδομένα εταιριών από το ΦΕΚ και το ΓΕΜΗ (βλ. κατωτέρω υπό ΣΤ),ισολογισμοί, αριθμοδείκτες και στοιχεία κλαδικών δεικτών.

Ενδεχομένως το πιο «βαρύ» αρχείο, εκείνο δηλαδή που περιλαμβάνει και τους περισσότερους πολίτες, είναι το αρχείο δεδομένων Συγκέντρωσης χορηγήσεων (χρηματοδοτήσεων), καθώς «φακελώνει» ακόμη και εκείνους που έχουν μια απλή τραπεζική κάρτα.

Συγκεκριμένα, περιέχει ενήμερες και σε καθυστέρηση οφειλές από:

Exit mobile version