Νέος προϋπολογισμός: «Κερδισμένοι» και «χαμένοι» – Ποιοι θα δώσουν και ποιοι θα πάρουν

πλεόνασμα

«Κερδισμένους» και «χαμένους» κρύβει το προσχέδιο του του προϋπολογισμού του 2025, το οποίο και κατατέθηκε στην Βουλή. Από την μια προβλέπονται μέτρα πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ και από την άλλη επιπλέον φόροι 2,5 δισ. ευρώ, στοιχεία που σαφέστατα υποδηλώνουν πως για τις φοροελαφρύνσεις και τις ενισχύσεις κάθε τύπου, οι οποίες και θα χορηγηθούν την επόμενη χρονιά, κάποιοι θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα έξτρα έσοδα θα προκύψουν κυρίως από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το «κύμα ακρίβειας» που πλήττει την αγορά, σαφώς παίζει τον ρόλο του σε αυτή την εξέλιξη καθώς οι «φουσκωμένες» τιμές «φουσκώνουν» και τα κρατικά έσοδα.

Ποιοι θα «πληρώσουν το μάρμαρο»

Παράλληλα, αν και καταργείται το τέλος επιτηδεύματος τα έσοδα ενισχύονται και από την υιοθέτηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών. Βεβαίως, σε αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» συμπεριλαμβάνονται και ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση, με την εισαγωγή (το 2024) και αναμόρφωση (το 2025) του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση σε αντικατάσταση του φόρου διαμονής αναμένεται να ενισχύσει κατά 405 εκατ. ευρώ τα έσοδα του προϋπολογισμού, επιβαρύνοντας ισόποσα.

Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχουν και οι «κερδισμένοι», με τους μισθωτούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, τις οικογένειες και τους συνταξιούχους να συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών.

Συγκεκριμένα, μερικές από τις παρεμβάσεις που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι:

Οι προβλέψεις για ενισχύσεις

Μεταξύ των προβλέψεων του νομοσχεδίου ξεχωρίζουν ακόμη:

Exit mobile version