Νέος αναπτυξιακός με επιδοτήσεις έως και 80%

Eπιδοτήσεις έως 80% για επενδύσεις από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος -εκτός μεγάλου απροόπτου- θα τεθεί σε διαβούλευση εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Ειδικότερα, οι κρατικές ενισχύσεις θα είναι αυξημένες σε ποσοστό από 5% έως 25% σε σχέση με τον νόμο που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ, ενώ, βάσει του νέου πλαισίου, τα ποσοστά ενίσχυσης θα είναι αυξημένα στις 12 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης θα λάβουν, μεταξύ άλλων, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις Περιφέρειες του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου, της Κρήτης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα, επιχορήγηση έως 60% θα λαμβάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, έως 70% οι μεσαίες και έως 80% οι μικρές. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο και θα έχει ισχύ μέχρι και το 2027.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον νόμο, βάσει του οποίου θα επιχορηγηθούν επενδύσεις σε συγκεκριμένους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Συνολικά θα υπάρχουν 13 καθεστώτα ενισχύσεων, όπως είναι ο τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές του, η αγροδιατροφή και η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από νέους επιχειρηματίες.

Μάλιστα, σχεδιάζεται να δίνεται μια σημαντική επιπλέον επιχορήγηση για την υλοποίηση επενδύσεων από εθνικούς πόρους. Επίσης, τα καθεστώτα θα επικεντρώνονται στην πράσινη μετάβαση και στον ενεργειακό μετασχηματισμό, στη βιομηχανία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην αύξηση της απασχόλησης, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Σημειώνεται ότι, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρονται πόροι από μια θεματική ενότητα σε κάποια άλλη, αλλά και να ενισχύονται περαιτέρω εκείνα τα καθεστώτα που προσελκύουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στόχος είναι επίσης να ενισχυθούν υποκλάδοι των καθεστώτων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν στηριχθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Για παράδειγμα, όσον αφορά τον κλάδο του τουρισμού, θα δοθεί έμφαση στις εναλλακτικές μορφές του, όπως είναι ο ιαματικός και ο αθλητικός τουρισμός.

Fast track διαδικασίες

Στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι να καταστήσει ταχύτερες τις διαδικασίες έγκρισης, ένταξης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων. Μέρος αυτών των διαδικασιών θα ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε πιστοποιημένους ελεγκτές. Κάθε επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ θα ελέγχεται υποχρεωτικά από πιστοποιημένο ελεγκτή σε όλα τα καθεστώτα.

Για επενδυτικά σχέδια κάτω του 1 εκατ. ευρώ, ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα είτε να επιλέξει ιδιώτη πιστοποιημένο λογιστή, είτε να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας όπου θα υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο. Στη δεύτερη περίπτωση, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι η υπηρεσία θα πρέπει να έχει αξιολογήσει την επενδυτική πρόταση εντός 45 ημερών.

Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει, τότε αυτομάτως η αίτηση θα μεταπίπτει σε πιστοποιημένο λογιστή, ο οποίος θα πρέπει να την αξιολογήσει μέσα σε διάστημα 8 ημερών.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η έγκριση των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται προς ενίσχυση στον αναπτυξιακό νόμο να μην ξεπερνά τις 60 ημέρες, έναντι των περίπου 700 ημερών που ήταν ο μέσος χρόνος τα προηγούμενα έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω απλοποίησης της διαδικασίας ελέγχου σε ένα μόνο στάδιο, ενώ, αν προκύψει τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου, αυτή θα μπορεί να γίνει με απλή δήλωση του επενδυτή. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δίνει τη δυνατότητα χορήγησης άτοκων δανείων, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, άτοκο δανεισμό θα μπορούν να λάβουν μόνο εκείνες οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν σε κλάδους που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στον νέο αναπτυξιακό νόμο, όπως και στον προηγούμενο, θα υπάρξουν φοροαπαλλαγές για όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις και παράλληλα το κράτος θα εξασφαλίζει ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή για αρκετά χρόνια.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


Exit mobile version