Quantcast
Νέοι επιστήμονες: Με ένα κλικ θα βρίσκουν δουλειά - enikonomia.gr
share

Νέοι επιστήμονες: Με ένα κλικ θα βρίσκουν δουλειά

δημοσιεύτηκε:

Σε δύο κομβικές αλλαγές για τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των νέων εργαζομένων προχωρά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης. Με νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα για την εύρεση εργασίας για νέους επιστήμονες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η δοκιμαστική περίοδος από τους 12 στους 6 μήνες.

Της Αργυρώς Κ. ΜΑυρουλη

[email protected]

Το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2019/1152, την απλοποίηση των διαδικασιών στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και την ενίσχυση του θεσμού της κάρτας εργασίας (ρυθμίσεις για την οργανική διάρθρωση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας) προβλέπει παράλληλα την επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ, όχι μόνο για την αδήλωτη απασχόληση, αλλά και για την υποδηλωμένη.

Αναλυτικότερα, για πρώτη φορά, δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα στην «Εργάνη», στην οποία νέοι επιστήμονες-εργαζόμενοι, εντός και εκτός Ελλάδας, θα μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης, ενώ παράλληλα μειώνεται στους 6 μήνες η 12μηνη δοκιμαστική περίοδος. Μάλιστα, εάν ο εργοδότης, μετά τους έξι μήνες, αποφασίσει να προσλάβει τον εργαζόμενο, τότε λαμβάνεται ως ημερομηνία έλευσης στην επιχείρηση και πλέον ο εργαζόμενος έχει ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους (π.χ. ημέρες αδείας, αποζημίωση απόλυσης κ.λπ.).

Η διάταξη του νομοσχεδίου για τη δημιουργία μηχανισμού εύρεσης εργασίας αναφέρει: «Θεσπίζεται η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη μηχανισμού διασύνδεσης επιστημόνων-εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδας, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που ζητούνται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα». Το συγκεκριμένο ψηφιακό εργαλείο θα διασυνδέεται και θα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά Εργασίας, την «Εργάνη», την ΑΑΔΕ, τον ευρωπαϊκό κατάλογο ESCO, καθώς και με οποιονδήποτε άλλο φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας καθορίζονται το περιεχόμενο, η δομή, η διαδικασία οργάνωσης και λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, ο τρόπος επιλογής των επαγγελμάτων και δεξιοτήτων που θα συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα, καθώς και κάθε όρος και αναγκαία λεπτομέρεια.

Παράλληλα, μέσω του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης προχωρά στην κατάργηση της ανάρτησης στο σύστημα «Εργάνη» μιας σειράς εντύπων για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν ταχύτερα την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζουν τη γραφειοκρατία για την εφαρμογή της κάρτας εργασίας σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 εργαζομένους, η πλειονότητα των οποίων δεν διαθέτει καν τμήμα λογιστηρίου. Με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτεται η υποχρέωσή τους να δηλώνουν αυθημερόν τις όποιες εργασιακές μεταβολές στην «Εργάνη» και δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου.

Μεταξύ των εντύπων που θα καταργηθούν περιλαμβάνεται και αυτό της προαναγγελίας των υπερωριών. Στόχος είναι η αποφυγή της γραφειοκρατίας, δεδομένου ότι μέσω της ψηφιακής κάρτας το πραγματικό ωράριο των μισθωτών θα απεικονίζεται σε πραγματικό χρόνο στην «Εργάνη». Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους. Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει τα εξής: «Οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας, κάνοντας χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, για τους εργαζομένους τους με εξαρτημένη εργασία, δύνανται να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους. Όταν διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση, χωρίς αυτή να ταυτοποιείται από τη σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ
ανά εργαζόμενο».

Σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη, η ψηφιακή κάρτα εργασίας ως εργαλείο μπορεί και καταγράφει τις υπερωρίες πολύ καλύτερα απ’ ό,τι η προαναγγελία των υπερωριών στο σύστημα «Εργάνη», καθώς η καταγραφή γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα αποτυπώνεται με ακρίβεια δευτερολέπτου ο χρόνος εργασίας όλων των εργαζομένων, «άρα, θα πληρώνονται στο ακέραιο οι υπερωρίες τους» και δεν θα χρειάζονται διορθώσεις εκ των υστέρων, σε περίπτωση τροποποίησης του προγράμματος εργασίας.

Ακόμη, με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας κατοχυρώνονται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως μορφής της σχέσης εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με ευέλικτη απασχόληση, για έγκαιρη γραπτή ενημέρωση σχετικά με τα ουσιώδη στοιχεία της σχέσης εργασίας τους, το δικαίωμα για εγγυημένες αμειβόμενες ώρες εργασίας, η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης και δωρεάν κατάρτισής τους, ενώ προβλέπονται μέτρα που αποτρέπουν την κατάχρηση της εργασίας με συμβάσεις μηδενικών ωρών απασχόλησης, όπου εφαρμόζονται.

Μεταρρυθμίσεις

Το φθινόπωρο, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα αυξάνεται, υπό προϋποθέσεις, το όριο των οφειλών για τη λήψη σύνταξης από μη μισθωτούς και θα καταργείται το πέναλτι του 30% περικοπής της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, το οποίο και θα αντικατασταθεί με εισφορά σε εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ.

Όσον αφορά την αύξηση του ορίου των καταθέσεων, και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για στρατηγικό κακοπληρωτή, αλλά για επαγγελματία που βρέθηκε σε μια περίοδο αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, θα εκδίδεται η σύνταξη. Αναλυτικότερα, για ποσά από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα παρακρατείται το σύνολο της σύνταξης. Οταν η οφειλή φτάσει τα 20.000 ευρώ, θα διακανονίζεται σε 60 μηνιαίες δόσεις και η σύνταξη θα καταβάλλεται μειωμένη. Να σημειωθεί ότι, σήμερα, περίπου το 15% των αιτήσεων συνταξιοδότησης προς τον ΕΦΚΑ κόβεται λόγω χρεών που υπερβαίνουν τα δύο όρια συμψηφισμού, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Αύξηση του εισοδήματος σε περίπου 8 στους 10 συνταξιούχους που εργάζονται θα επιφέρει και η δεύτερη σημαντική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Θα υπάρξει βέβαια μια ειδική εισφορά για το ποσό του εισοδήματος που ξεπερνά τα 5.000 ευρώ. Η σχετική διάταξη θα ισχύσει από 1η/1/2024.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.