Quantcast
Νέο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα χρήματα - enikonomia.gr
share

Νέο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα χρήματα

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα φορολογηθούν για ολόκληρο τον χρόνο τα έσοδα μιας επιχείρησης που έχει την έδρα της σε νησί που έχει κάτω από 3.100 κατοίκους /σε χωριό  που έχει μέχρι 500 κατοίκους ή εάν αυτό θα γίνει μόνο για το διάστημα που λειτουργεί δηλαδή από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο ρωτήθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

« Το νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί ακόμα σε διαβούλευση. Θα τεθεί όμως σε διαβούλευση. Θα λάβουμε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που θα γίνουν. Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου λέει: Είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και ζεις με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο. Λέμε ότι αφού αρκετοί από αυτούς – τους ελεύθερους επαγγελματίες  έχουν και υπαλλήλους …. πως είναι νοητό να θεωρήσουμε ότι ζουν με χρήματα λιγότερα από ότι παίρνει ο εργαζόμενος.. ποιος ….του κατώτατου μισθού. Αυτή είναι η λογική» απάντησε .

Και ανέφερε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαμένουν σε  νησιά κάτω από 3100 κατοίκους / σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους θα φορολογηθούν με μειωμένο τεκμήριο κατά 50%. «Θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών διότι με βάση τα στοιχεία μας, το 71% όσων δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζουν εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Έχουμε το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης… το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Και εκεί έχουμε 21 χιλ ελεύθερους επαγγελματίες που κατά δήλωση τους έχουν εισόδημα κάτω από τα όρια του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος . Δηλαδή περίπου κάτω από 3,5 χιλ. ευρώ το χρόνο και σε αυτούς δίνουμε μέχρι σήμερα 270 ευρώ το μήνα. Κάθε μήνα αυτοί που έχουν δηλώσει αυτό το εισόδημα παίρνουν κιόλας από τον κρατικό προϋπολογισμό 270 ευρώ το μήνα. Είναι δίκαιο; Θέλουμε να το συνεχίσουμε; Θέλουμε οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τους φόρους τους και να  υπάρχει μια κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών που όχι μόνο δεν πληρώνει αυτό που πρέπει αλλά να επιδοτείται κιόλας από τον κρατικό προϋπολογισμό;  »  «Tο 84% των ιδιοκτητών μπαρ δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό του εργαζομένου » σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν λιγότερα με το νέο σύστημα φορολόγησης

Τέλος μίλησε για τον  σύστημα φορολόγησης των νέων ελεύθερων επαγγελματιών. « Τα πρώτα 3 χρόνια  οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι νέοι επαγγελματίες θα έχουν απαλλαγεί από το νέο σύστημα της φορολόγησης  κατά 100%. Δεν πιάνουν τον νέο ελεύθερο επαγγελματία τα τεκμήρια. Ύστερα στον τέταρτο χρόνο θα απαλλαγεί κατά 67% και στον πέμπτο χρόνο κατά 33%. Έχουμε ήδη παραδείγματα τα οποία θα τα δημοσιοποιήσουμε και που θα αποδεικνύουν ότι οι νέοι επαγγελματίες σε πολλές περιπτώσεις  με το νέο σύστημα  θα πληρώνουν λιγότερα από ότι πλήρωναν μέχρι τώρα. Μιλάω για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις . Επίσης τα στοιχεία μας δείχνουν ότι κάποιοι νέοι δηλώνουν πολύ περισσότερα από ότι οι παλαιότεροι .Δεν λέω ότι συμβαίνει με όλους αυτό. Αλλά κάποιοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν περισσότερα  χρήματα από τους παλαιότερους .Και αυτό δεν αφορά 1 και 2 επαγγελματίες αλλά αρκετούς» είπε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.